Appelflappen, ook wel appelbeignets genoemd, worden gemaakt met bladerdeeg. De appelflappen worden traditioneel met de punten naar elkaar gevouwen zodat er een driehoek ontstaat.
Appelflappen worden het hele jaar door gegeten, maar met de oud en nieuw viering kent de appelflap een absolute top periode. Tijdens de oud en nieuw viering worden appelflappen niet altijd met bladerdeeg gemaakt. Ze worden dan ook vaak in een gistdeegje gedoopt en in de frituur gebakken. In deze vorm word er vaker gesproken van de appelbeignet als van de appelflap, maar je kan ze onder beide benamingen terugvinden.
Zelf houd ik ook een beetje die verdeling aan, appelflappen met bladerdeeg gebakken in de oven en appel beignets met een gistdeegje gebakken in de frituurpan. In dit geval gaat het om de appelflappen van bladerdeeg.
Onderstaand recept is voor 10 appelflappen.
- 1 pak bladerdeeg (10 plakjes met een totaal van 450 gram)
- 4 appels
- kaneel
- suiker
- 1 losgeklopt ei
- 2 eetlepels abrikozenjam
- Haal de bladerdeegplakjes uit de vriezer en laat ze op je werkbank ontdooien.
- Verwarm de oven voor op 225°C
- Schil de appels en snijd de appels in kleine blokjes.
- Bestrooi de blokjes met suiker en kaneel naar smaak.
- Verwarm de abrikozenjam met 1 eetlepel water 10 a 20 sec. in de magnetron.
- Smeer de bladerdeegplakken in met de abrikozenjam.
- Leg in het midden van de bladerdeegplakken een schep appelblokjes.
- Vouw 2 punten naar elkaar en druk de randen goed aan.
- Bestrijk de bovenkant van de appelflap met het losgeklopte ei en strooi er wat suiker overheen.
- Bak de appelflappen in ca. 15 minuten goudbruin in de oven.
Tips & Tricks bij de appelflappen:
- Voor appelflappen maak je over het algemeen gebruik van een wat stevigere appel. Golden Delicious worden vaak gebruikt. Zelf gebruikte ik een combinatie van de Golden Delicious appel en de Cox appel.
- Ik gebruikte 20 gram suiker om met de appelblokjes te vermengen.
- Gebruik een vork om de randen goed aan te drukken. Zo hecht het deeg goed aan elkaar en heb je een mooi sierlijk randje om je appelflap heen.
- Voeg voor de variatie wat rozijnen toe.
- Mocht je teveel vulling hebben, de vulling is ook erg lekker om zo op te eten.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Hans van Teijlingen zegt
Nou lekker hor,
Bakkenderwijs zegt
Goed te horen dat de appelflappen lekker zijn. Bedankt voor de reactie.