Het quesada recept kwam ik tegen in het boek: De grenzeloze smaken van Nederland.Voor mijn nieuwe blog onderdeel boekbakken koos ik een willekeurig boek uit de boekenkast en zocht er een recept in uit. Het is een interessant boek waar ik nog niet eerder wat uit gemaakt heb. Ik zocht naar een bakrecept en zo kwam ik uit op het Spaanse gerecht quesada. Quesada word in het boek als pudding weergegeven.
Via Google kwam ik er al snel achter dat quesada een Spaanse cheesecake is. Vaak word deze als quesada pasiega geschreven.
Quesada pasiega is een dessert uit de Spaanse regio Xantabria. Het heeft de consistentie van een stevige pudding en lijkt op een cheesecake.
Quesada word gemaakt met melk, suiker, boter, tarwemeel en eieren. Vaak word er ook ricotta gebruikt om quesada te maken. In het recept wat ik voor quesada heb gevonden word er gebruik gemaakt van volle yoghurt.
Mijn quesada ging niet helemaal zoals het zou moeten. Ik kreeg klontjes in mijn beslag die ik er maar moeilijk uit kreeg. Maar aldoende bakt men. En ook als iets niet helemaal gaat zoals je zou willen, ga er mee door. Het resultaat zal vast lekker smaken. Ook ik ben gewoon doorgegaan en het resultaat is erg lekker. Zodoende dat ik dit quesada recept ook gewoon met jullie deel. Het is gewoon goed.
In het boek word aangegeven dat het recept voor 4 personen is. Dat zijn dan flinke portie. De quesada word gebakken in een 23 cm diameter vorm. Je kunt de quesada dus makkelijk in meer dan 4 porties snijden mocht je dat willen.
- 100 gram zachte roomboter
- rasp van ½ citroen
- 500 ml volle melk
- 150 gram bloem
- 125 gram volle yoghurt
- 4 eieren
- 150 gram witte basterdsuiker
- 4 (volkoren) biscuitjes
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een dichte taartvorm of ovenschaal in van ca. 23 cm diameter (1,5 liter inhoud)
- Mix de boter en de suiker door elkaar.
- Mix vervolgens de citroenrasp en de yoghurt erdoor.
- Mix 1 voor 1 de eieren erdoor.
- Mix beetje bij beetje de bloem erdoor.
- Roer met een spatel de melk erdoorheen.
- Giet het mengsel in de vorm en bak deze in ca. 45 minuten goudbruin en gaar.
Tips & Tricks bij de quesada:
- De quesada kan warm maar ook koud gegeten worden. In het boek geven ze aan koud het lekkerst te vinden.
- De quesada is lekker met vanille saus of vanillevla
- Je kunt de basterdsuiker eventueel vervangen voor gewone suiker.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Shirley zegt
Verwarrende uitleg, want nergens staat hoeveel bloem je nodig hebt, maar on bereiding staat voeg beetje bij beetje de bloem toe ??? Hoeveel dan ?
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor het bericht. Ik heb het direct aangepast. Voor het quesada recept heb je 150 gram bloem nodig.