Zwieback kan je vergelijken met beschuit. Het is getoast brood. Het brood word als het ware 2 keer gebakken. Hierdoor droogt het en word het beschuit achtig.
Zwieback is bedacht door de mennonieten. Zij trokken veel rond en hadden om die reden behoefte aan lang houdbaar brood. Doordat zwieback droog is, is het langer houdbaar en zo ideaal om mee te nemen. Het brood word eerst gebakken en vervolgens getoast tot zwieback. Zwieback betekend letterlijk 2x gebakken.
Het zwieback recept vindt zijn oorsprong in Duitsland.
Dit recept is een aangepast recept vanuit het Wereld bakboek waar ik een review over schreef. De zwieback word gemaakt in een broodvorm. De vorm die ik heb gebruikt voor onderstaand zwieback recept heeft een afmeting van 14×26.
De vorm word gevuld met sandwich stukken deeg. Als je ziet hoe mijn zwieback eruit is gekomen is dit niet helemaal terug te vinden in het eindresultaat. Echter heb ik dit resultaat zwieback wel met deze bereiding gekregen en zal het daarom ook op die manier beschrijven. Mocht jij het met een grote deegbal willen maken kan dat natuurlijk ook. Ik ben dan erg benieuwd naar je bevindingen en hoor ze graag.
- 1 zakje gist (7 gram instant gist)
- 150 gram volle melk
- 40 gram ei
- 300 gram tarwebloem
- ¾ theelepel zout
- 45 gram zachte boter
- 1 losgeklopt ei
- Vet een vorm van ca. 14 x 26 in
- Kneed de bloem met de gist, de melk, de boter, de eieren en het zout door elkaar in de machine.
- Kneed vervolgens nog even met de hand zo'n 5 a 10 minuten tot een soepel deeg, dat niet meer zo plakt.
- Laat het deeg 20 minuten rusten.
- Maak 10 bolletjes van het deeg (dit zal zo neer komen op ca. 55 gram per bolletje)
- Laat de bolletjes 5 minuten rusten.
- Druk de bolletjes plat tot een rechthoek en vouw de bovenste (lange) helft naar het midden. Druk de naad dicht.
- Vouw vervolgens de onderste (lange) helft naar het midden en druk ook hier de naad weer dicht.
- Vouw het over de lengte dubbel, druk de naad iets dicht en leg het met de naad naar beneden.
- Rol met 2 handen beide uiteinden licht puntig.
- Leg 5 van de gevormde puntjes op de bodem van de vorm en 5 erboven op.
- Laat een uur, afgedekt met een vochtige theedoek, narijzen.
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Bestrijk met het losgeklopte ei.
- Bak in ca. 25 minuten goudbruin.
- Laat wat afkoelen en snijd het brood in plakjes (ca. 1 cm).
- Toast de plakjes onder de gril of in een toaster.
Tips & Tricks bij het zwieback recept:
- Let op bij het toasten van de zwieback dat het opeens snel kan gaan.
- Je kunt voor het uitrollen van het deeg wat bloem gebruiken. Maar gebruik niet teveel. Dan word het deeg erg droog.
- Je kunt het deeg ook op een bakpapiertje uitrollen. Dit plakt niet vast.
- Bestrooi voor het toasten (onder de gril) met kaneelsuiker.
- Toasten in de oven: Verwarm de oven voor op 80°C. Bak de plakjes zwieback in ca. 60 minuten tot deze handdroog aanvoelt.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie