Zeeuwse bolussen zijn zoete koffiebroodjes. De Zeeuwse bolussen zijn een echte specialiteit in Zeeland, al ligt daar niet de oorsprong van dit broodje. In de geschiedenis van de Zeeuwse bolussen lees je hier meer oven.
Bolussen worden gebakken van een luxe wit brooddeeg, wat als een strengel door de bruine suiker word gerold. Daarna word de typische bolusvorm gemaakt.
Het recept dat ik als basis gebruikt heb komt uit het Hollands bakboek. Wil je meer over dit bakboek weten lees dan dit Hollands bakboek boekreview.
De eerste keer dat ik het Zeeuwse bolussen recept uit het Hollands bakboek gebruikte is het eigenlijk mislukt. Daarna ben ik wat kennis over het bolussen bakken op gaan doen en heb de bereidingswijze vanuit het boek bijna volledig aangepast. Ik had het gevoel dat dit voor geen kant klopte in het boek, zeker als je niet over een flinke portie ervaring bezit. De grove lijnen uit het recept heb ik aangehouden, zoals de meeste ingrediënten en de rijs tijden. In het suikermengsel heb ik de bruine suiker verminderd. Ik had na de mislukte bolussen nog zoveel suiker over. In het suikermengsel heb ik meer kaneel gebruikt. Dit mag van mij meer naar boven komen. In het oorspronkelijke recept wordt een mengsel gebruikt van 150 gram bruine suiker met 1 theelepel kaneel. Ook heb ik de rasp van een hele citroen aangepast naar een klein beetje naar smaak. En als laatste heb ik een tip opgevolgd die ik vond bij Rutger bakt. Hij gaf als tip dat je bolussen kort en heet moet afbakken zodat ze lekker sappig van binnen en kleverig van buiten uit de oven komen. Precies zoals ze horen te zijn!
Als je een Zeeuwse bolussen kenner ben, zal je misschien opmerken dat op de foto de bolussen iets te ver doorgebakken zijn. Bolussen moeten net aan gaar zijn en nog lekker plakkerig aanvoelen. De onderkant voelt goed plakkerig aan, de bovenkant had plakkeriger mogen zijn. Ik heb ze dus iets te lang laten doorbakken. In onderstaand recept heb ik de baktijd direct aangepast zodat jij hopelijk de perfecte Zeeuwse bolus op tafel kan toveren. Zal binnenkort vast en zeker zelf er ook voor gaan en de foto dan aanpassen. Tot die tijd misstaan deze ook niet. En ze waren ook nog eens heel erg lekker!
Onderstaand recept is voor 6 Zeeuwse bolussen.
- 250 gram bloem + extra
- 7 gram droge gist
- 130 ml lauwwarm water
- 15 gram witte basterdsuiker
- beetje citroenrasp naar smaak
- ¼ theelepel zout
- 100 gram roomboter op kamertemperatuur
- 100 gram bruine suiker
- 1 eetlepel kaneel
- Kneed de bloem met de gist. de witte basterdsuiker, het citroenrasp, het zout en het water tot een soepel deegje.
- Kneed hier vervolgens de boter doorheen.
- Als het deeg teveel plakt meng er dan wat extra bloem doorheen.
- Het gehele kneedproces moet zo'n 8 a 10 minuten wel in beslag nemen.
- Maak vervolgens een bol van het deeg en dek deze af met een vochtige theedoek.
- Laat 15 minuten rijzen.
- Meng de bruine suiker met het kanaal.
- Verdeel het deeg in 6 gelijke delen en rol deze in de suiker uit tot een strengel van zo'n 25 a 30 cm.
- Draai met deze strengel de bolus en leg ze op een bakplaat.
- Laat 30 minuten rijzen op de bakplaat.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 225°C.
- Bak de bolussen in zo'n 6 a 8 minuten gaar.
Tips & Tricks bij de Zeeuwse bolussen:
- Als de losliggende suiker gaat karamelliseren in de oven zijn de bolussen waarschijnlijk al gaar.
- Wil je de droge gist voor verse vervangen, gebruik dan zo’n 20 gram verse gist voor dit recept.
- Je kunt om het deeg wat rijker te maken een scheut van het water door melk vervangen.
- Gist en zout houden niet van elkaar, zorg er daarom voor dat je de gist en het zout pas echt met elkaar in aanraking laat komen als de boel aan het kneden is en niet eerder.
- Je kunt het deeg met de handen kneden, maar je kunt het ook met een mixer met deeghaken kneden, wat je zelf het prettigste vind.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Jolanda van der Rest zegt
Ik heb een vraag omtrent de gist. Meestal los je deze op in lauwwarm water of melk. Inhet recept lees ik dit niet. Heb jede droge gist zo door de bloem gemend?
Bakkenderwijs zegt
Het oplossen in lauwwarm water of melk gebeurt bij verse gist. Bij droge gist is dit niet nodig. Zorg er echter wel voor dat de droge gist niet direct in aanraking komt met het zout. Deze zijn geen vriendjes van elkaar.