Broodjes maken, een erg langdurig klusje, maar oh zo de moeite waard. Met de review schrijven over het boek Heel Holland bakt mee stuitte ik op het recept van de tijgerbolletjes.
De tijd die ik ervoor nodig heb gehad was ongeveer 3 uur. Het deeg moet 2 keer een uur rijzen en in het begin nog een kwartiertje opzij gezet worden. Met broodjes bakken heb je geduld nodig en geen trek, want als je trek heb duurt het wachten erg lang. Maar geduld word zeker beloond.
De broodjes hebben een heerlijk knapperig korstje en een zachte witte binnenkant. Meel voor witbrood is eigenlijk gewoon patentbloem. Er zijn speciale pakken meel voor witbrood op de markt die je ook zou kunnen gebruiken. Hier zitten vaak broodverbeteraars in verwerkt. Ik heb voor de tijgerbolletjes patentbloem gebruikt.
Ben zelfs nog even de fout in gegaan met het tijgermengsel, maar mocht je een foutje maken ga niet bij de pakken neer zitten. Vaak zijn er wel maniertjes om het te fiksen. En zo niet dan heb je een leuke bakblooper te vertellen.
Het recept is voor 12 tijgerbolletjes en de begeleidende tekst in het Heel Holland bakt mee boek is: “Eigenlijk is het tijgerkorstje het allerlekkerst van tijgerbrood. Dus dat komt goed uit, want met kleine bolletjes heb je relatief lekker veel korst.” En dat is zeker waar, het zijn kleine tijgerbolletjes die rondom een heerlijke korst hebben. Hieronder vind je dit recept dat uit het Heel Holland bakt mee boek in eigen woorden verteld. In het boek zelf vind je het recept terug met duidelijke stap voor stap foto’s. Wil je meer weten of dit boek wat voor je is. Hier vind je een uitgebreide review van het boek terug. Ik ben erg benieuwd wat jullie ervan bakken.
- voor het brooddeeg
- 1 zakje instantgist (7g, of 25 verse gist)
- + 1 mespunt instantgist voor het tijgermengsel
- 250 ml volle melk, lauwwarm + extra indien nodig
- 400 gram patentbloem
- 1 tl honing
- 1 el zout
- neutrale olie
- voor het tijgermengsel
- 2,5 el paneermeel
- 2,5 el rijstebloem
- 1 el suiker
- 125 ml water
- Doe 50 ml van de lauwwarme melk in een kommetje met de gist en laat deze 5 minuten staan.
- Meng handmatig de bloem met het zout de honing, het gistmengsel en de overgebleven melk tot een samenhangend deegje. Dek deze af en laat 15 minuten rusten.
- Kneed het deeg zo'n 3 minuten op lage stand zodat je een mooi glad deegje heb en dek het deeg af met een vochtige warme keukendoek. Laat het deeg 1 uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.
- Sla de lucht goed uit.
- Verdeel het deeg in 12 gelijke stukjes en vorm er bolletjes van.
- Leg de bolletjes op een met olie bestreken bakplaat en dek af met wat olie bestreken vershoudfolie en laat zo nog 1 uur rijzen tot het volume wederom verdubbeld is.
- Maak tijdens het rijsproces het tijgermengsel door de paneermeel met de rijstebloem de mespunt instantgist, suiker, water en 2 druppels olie te mengen. Laat deze afgedekt mee rijzen met het deeg.
- Verwarm De oven op tijd voor op 225°C. Zodat als de tijgerbolletjes klaar zijn met rijzen de oven op temperatuur is.
- Verwijder na de rijstijd het vershoudfolie en bestrijk de bolletjes rijkelijk met het tijgermengsel.
- Bak de tijgerbolletjes in het midden van e oven in ongeveer 15 minuten goudbruin.
Tips & Trick bij de tijgerbolletjes:
- Mocht het deeg te droog zijn bij het handmatig mengen kun je nog een beetje lauwwarme melk toevoegen.
- Is het deeg te nat kun je een beetje bloem toevoegen.
- Om gelijke tijgerbolletjes te krijgen kun je het deeg afwegen. Staar je niet blind op 1 of 2 gram het deeg leent er namelijk minder voor om weer aan elkaar te plakken)
- Gebruik geen bakpapier! De temperatuur van het afbakken is hoger dan de temperatuur geschikt voor bakpapier. De kans is groot dat het bakpapier zal verbranden.
- Gooi tijdens het kneden van het deeg het zout niet direct op het gistmengsel maar hou dit gescheiden tot het daadwerkelijke kneden. Zout zal de werking van het gist verminderen.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Roy zegt
Alles is klaar maar ik kwam nergens die eetlepel zout tegen
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor de melding. Ik heb het boek er even bij gepakt. Hier staat het echter ook in de ingredienten vermeld, maar niet in de bereiding. Zodoende heb ik op internet verschillende recepten er bij gezocht. Over het algemeen werd daar 8 gram zout gebruikt. Tijdens het deeg maken word het toegevoegd. Ik ga het aanpassen in het recept. En zal nog eens verder zoeken of ik terug kan vinden hoe ik ze zelf toendertijd heb gemaakt.