Soda brood is een brood waarin geen gist is gebruikt om het brood te laten rijzen. De naam zegt het al in dit brood word soda, baksoda om precies te zijn, gebruikt om te “rijzen”. Hierdoor is het brood sneller klaar dan wanneer je brood met gist maakt.
Je zou misschien denken dat soda brood typisch Iers is. Het Ierse soda brood is toch wel 1 van de bekendste. Maar soda brood is niet specifiek Iers. De eerste verschijningen van sodabrood zijn terug te leiden naar America. In een kookboek van 1796 is daar een recept terug te vinden van brood gemaakt met soda. In America word soda brood ook wel quick bread genoemd.
In Europa kwam het de 19de eeuw tevoorschijn. Het sodabrood werd toen populair in Oostenrijk, Ierland, Polen en Engeland. Al deze landen hebben hun eigen variaties qua soda brood recept.
Op het moment van dit schrijven staat er qua soda brood varianten op de site: Het soda brood muffins recept. en een quick bread recept. Dit is het kaneel swirl quick bread recept. Beide soda brood recept varianten zijn zeker de moeite waard om eens te maken.
Onderstaand soda brood recept komt uit het boek Baking made easy van Lorraine Pascale, waar ik een boekreview over schreef. Het recept is in eigen woorden verteld.
Het recept is voor een standaard soda brood. Hier zitten verder geen smaakjes in.
Rating
- 370 gram patentbloem
- 130 gram volkorenmeel
- 1 theelepel baking soda
- 1 theelepel zout
- 40 gram gesmolten boter
- 1 eetlepel keukenstroop
- 300 ml karnemelk
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Roer de bloem met het volkorenmeel, het zout en de baking soda door elkaar.
- Maak een kuiltje in het midden en schenk de overige ingrediënten in het kuiltje.
- Kneed het vervolgens goed door elkaar met de deeghaken van je mixer.
- (Het deeg is erg plakkerig om met de hand te kneden, maar het zou wel kunnen)
- Kneed als alles door elkaar zit nog 1 minuut door.
- Maak vervolgens een grote bal en leg deze op de bakplaat.
- Druk de deegbal een klein beetje platter
- Bebloem nu de steel van een pollepel en duw de steel van een pollepel tot de bakplaat in het sodabrood.
- Herhaal deze stap haaks op de eerder gemaakte streep zodat er een + ontstaat.
- Bestuif het soda brood met wat bloem.
- Schuif de bakplaat bovenin de oven en bak in 30 a 40 minuten gaar.
Tips & Tricks bij het soda brood:
- De gemaakte + moet helemaal droog zijn, anders is het soda brood nog niet gaar.
- Is het soda brood deeg nog niet mooi zacht en plakkerig kan je nog tot 40 ml karnemelk extra toevoegen.
- Het soda brood is lekker met wat boter & jam.
- Ik heb het soda brood zelf op bakpapier gebakken. Let er wel bij op dat het bakpapier niet verbrand. Qua temperatuur moet het kunnen, maar je merkt soms dat het bakpapier het lastig kan hebben en kan gaan verbranden. Iedere oven is ook net even iets anders.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Marjanna zegt
Niet alleen may ik geen gist , ik mag ook geen lactose, kan ik de karnemelk ergens mee vervangen?
Bakkenderwijs zegt
Ik heb hier zelf geen ervaring mee. Het zit zo de bakingsoda een zuurtje nodig heeft om te werken. Ik heb even op internet gekeken en er word weleens gesproken over sodamelk met citroenzuur. Echter kon ik hier niet hoeveelheden of iets dergelijks van vinden. Mocht het lukken hoor ik het graag.
David zegt
Ik heb al verschillende keren sodabrood gemaakt met rijst-, amandel-, soya-, of havermelk en een paar eetlepels vers citroensap. En dat werkt allemaal even goed. De smaak verschilt ook niet zo veel. Experimenteren tot je vindt wat je lekker vindt. Succes!
Bakkenderwijs zegt
Goed te horen. En bedankt voor de tips!
Soraya zegt
Je kan eetlepel appelazijn doen IPV karnemelk en dan aanvullen met gefilterd water of vegan zuivel.