Een Turkse pide zit een beetje tussen een pizza en een brood in. Het brood dat vaak langwerpig rond gebakken is word ook wel pide genoemd. Een traditioneel Turks platbrood. Het is een luchtig en krokant platbrood. Een Turkse pide kun je op verschillende manieren vullen. Een gevulde Turkse pide kenmerkt zich aan het in het “boot’ vorm gevouwen deeg.
Voor dit recept heb ik gekozen voor een snelle Turkse pide. Dit houd in dat het deeg niet zelf gemaakt word. Hiervoor heb ik een kant en klaar vers pizzadeeg gebruikt. Ik heb met 1 kant en klaar vers pizzadeeg 3 Turkse pides gemaakt. De pides worden gevuld met gehakt.
Snelle Turkse pide recept

Ingrediënten
- 1 kant en klaar vers pizzadeeg
- 200 gram gehakt
- 1 teentje knoflook
- 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
- 1 ui
- 1 tomaat
- ½ paprika
- ½ eetlepel verse peterselie
- ½ eetlepel olijfolie
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 peper
- peper en zout naar smaak
- eventueel ¼ theelepel chilivlokken
- eventueel koffiemelk om te bestrijken
Bereidingswijze
- Leg de plak pizzadeeg voor je en snij in 2-4 lappen
- Vorm ovalen van het deeg (zie stappenfoto's).
- Doe alle verdere ingrediënten behalve het gehakt in een keukenmachine en maal fijn.
- Kneed dit mengsel door het gehakt heen.
- Bak het gehakt rul (+- 5 minuten)
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Verdeel het mengsel over het midden van de ovalen en vorm de pide's tot "bootjes" (zie stappenfoto's)
- Bestrijk de deegranden eventueel in met een beetje koffiemelk.
- Bak in 7-9 minuten gaar.




Tips & Tricks bij de snelle Turkse pide:
- Het kan lastig zijn het “bootje” te vormen doordat het deeg erg elastisch is. Knijp vooral de punten goed aan.
- Je kunt als je het lekker vind een plakje kaas over de Turkse pide heen leggen, of een beetje geraspte kaas gebruiken.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie