Voor dit snelle kaneelbroodjes recept word gebruik gemaakt van kant-en-klaar gistdeeg. Vaak zie je bij snelle kaneelbroodjes recepten het gebruik van croissantdeeg. Dit is toch net even een andere deegsoort dan gistdeeg. Het kant-en-klaar gistdeeg dat ik gebruikt heb vond ik bij de Lidl. Nu weet ik nog het dit vers-deeg bij de Lidl in het assortiment blijft. Ik hoop het wel. In het recept staat in elk geval de hoeveelheid gistdeeg en de afmetingen van het uitgerolde gistdeeg. Zo kun je deze kaneelbroodjes ook maken met een ander merk gistdeeg of zelfgemaakt gistdeeg.
De meeste voorkomende kaneelbroodjes zijn de opgerolde variant. Dit is de snelle variant. De kanelbullar, het Zweedse kaneelbroodje, word oorspronkelijk anders gevouwen. Al gaat de opgerolde variant ook onder Zweedse kaneelbroodjes door. Doordat dit de eenvoudigste manier is.
Behalve in Zweden zijn kaneelbroodjes ook in Amerika erg populair. Hier worden de kaneelbroodjes nog overgoten met een plakkerig goedje. Deze kaneelbroodjes worden sticky cinnamon buns genoemd. Oftewel plakkerige kaneelbroodjes vertaald.
Dit recept is voor ca. 18 kleine snelle kaneelbroodjes
- 1 plat kant-en-klaar gistdeeg (400 gram)
- 100 gram zachte boter
- 40 gram suiker
- 1 eetlepel kaneel
- eventueel losgeklopt ei
- Meng de boter met de suiker en kaneel tot een papje.
- Leg het gistdeeg voor je en smeer het mengsel over het deeg uit.
- Rol het gistdeeg over de lange kant op.
- Snijd met een scherp mes plakjes van ca. 2 cm dikte.
- Leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Dek de kaneelbroodjes een half uur af met een theedoek.
- Smeer de kaneelbroodjes eventueel in met het losgeklopte ei.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 230°C.
- Bak de kaneelbroodjes in ca. 10 minuten gaar.
Tips & Tricks bij de kaneelbroodjes
- Het kant-en-klaar gistdeeg rol je met behulp van het bakpapier makkelijk uit en heeft een formaat van 25 x 38 cm.
- Let goed op dat de kaneelbroodjes niet te hard gaan of te donker worden. De kaneelsuikerboter kan snel aanbranden.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie