Heerlijk warm focaccia brood zonder te kneden. Gebakken in een skillet. Dit focaccia brood is rijk aan olijfolie. Bestrooid met verse rozemarijn. En door de focaccia in een skillet te bakken, oftewel een gietijzeren koekenpan. Krijgt deze een heerlijke krokante korst.
Wat is focaccia?
Focaccia is een Italiaans platbrood uit de streek Ligurië. Dit ligt rond Genua. De naam komt waarschijnlijk van het Latijnse woord focus. Wat haard betekend. Het brood werd oorspronkelijk op hete stenen gebakken.
Focaccia en olijfolie zijn haast onlosmakelijk met elkaar verbonden. De olijfolie word gebruikt om de smaak van het brood te versterken. Ook worden hier kruiden voor gebruikt. In dit skillet focaccia recept word gebruik gemaakt van verse rozemarijn en zeezout.
Het focaccia brood word gebakken in een skillet van ca. 25 cm.
- 320 gram bloem
- ½ theelepel zout
- 1 theelepel droge gist
- 180 ml handwarm water
- 3 eetlepels olijfolie + 2 theelepels
- 2 theelepels versgehakte rozemarijn
- ¼ theelepel zeezout
- Kneed de bloem met het zout, de gist, het water en 2 eetlepels olijfolie tot er een deegbal ontstaat. (Het deeg komt dan los van de zijkanten)
- Vet met 2 theelepels olijfolie een ruime kom in.
- Vorm van het deeg een bal en leg deze in de ingevette kom.
- Rol de deegbal zodat rondom een dun laagje olie op de deegbal zit.
- Dek af met een vochtige theedoek en laat ca. 2 uur rijzen. Tot deze in formaat verdubbeld is.
- Vet een skillet van ca. 25 cm in.
- Sla met een vuist het deeg plat en leg het vervolgens in de skillet.
- Duw het focaccia deeg met je vingertoppen uit zodat deze de hele skillet bekleed.
- Dek af met een vochtige theedoek en laat 30 a 40 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 230°C.
- Duw met je vingers de bovenkant van het deeg wat rimpelig.
- Giet 1 eetlepel olijfolie over de focaccia heen.
- Verdeel de rozemarijn en het zeezout erover.
- Zet de focaccia in de oven en verlaag direct de temperatuur naar 200°C.
- Bak in 20 a 25 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de focaccia minimaal 15 minuten afkoelen alvorens te serveren.
Tips & Tricks bij de fococcia:
- Focaccia is het lekkerste warm, maar is ook koud te eten.
- Wanneer de korst van de focaccia zacht word kan je deze even in de oven op 175°C oppiepen.
- Je kunt iedere olijfolie gebruiken voor de focaccia. Al is extra vierge wel het lekkerst.
- Pas op een gietijzeren pan blijft heel lang heet. Laat de pan nooit onbeheerd achter.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie