Scones, wie kent ze niet. Scones zijn een soort kleine broodjes. Vooral in het Verenigd Koninkrijk, Australië, Ierland en Canada zijn de scones populair. Maar inmiddels blijven de scones elders ook aan populariteit winnen.
De oorsprong van scones.
Scones komen oorspronkelijk uit Schotland. Het woord scones is voor het eerst teruggevonden in een Schots gedicht. Dit gedicht stamt al uit 1513.
Bij de afternoon tea worden scones veelvuldig gegeten, maar ook bij het ontbijt en bij de koffie worden scones vaak geserveerd.
Scones en clotted cream.
En dan is er nog hetgeen dat scones en clotted cream onlosmakend met elkaar verbonden zijn, maar wat is clotted cream nou helemaal? Clotted cream, het is een beetje zoals het klinkt, geklonterde room. Clotted cream is namelijk ingedikte room van koemelk. Door de room indirect te verwarmen en vervolgens af te laten koelen scheid het vocht en het vet zich van elkaar. Het gaat dus als het ware klonteren. Grofweg gezegd vormen deze klonten de clotted cream.
Tegenwoordig is clotted cream goed verkrijgbaar in de supermarkten. Dit is echter wel anders geweest. Maar zo’n potje clotted cream is nog wel aardig aan de prijs. Er zijn manieren om clotted cream zelf te maken. Ik wil het nog wel een keertje proberen, maar heb het nog niet gedaan. Het is namelijk wel een tijdrovend klusje. Om clotted cream zelf te maken moet je room met een vetpercentage van 36 tot 40 procent 12 uur lang verwarmen. Vervolgens moet deze 8 uur lang afkoelen. De klonten die je hierdoor krijgt vormen dan de clotted cream.
Er zijn ook wel clotted cream recepten op het internet te vinden die maar 5 minuten vergen. Hierbij word mascarpone met creme fraiche gemengd. Ik heb dit nog niet geprobeerd, maar verwacht dat dit een goed alternatief is. Wel zeg ik erbij alternatief. Want tussen 5 minuten en 20 uur zit nog wel een heel groot verschil.
Scones traditioneel worden met clotted cream en een laagje jam gegeten.
Tegenwoordig zijn scones er in velen soorten en maten. Het recept voor deze scones is afgeleid van het recept Charlotte’s Lively Kitchen en iets wat aangepast. Zij heeft verschillende manieren geprobeerd om de beste scones te maken. En ik moet zeggen, na dit scones recept hoef ik geen ander recept meer te proberen. Het recept zit zeer goed in elkaar. Het recept is volledig in eigen woorden verteld.
Het scones recept is voor ca. 12 scones. Het zijn vrij forse scones. Je kan er altijd voor kiezen de scones een maatje kleiner te maken.
- 485 gram bloem
- 20 gram bakpoeder
- 100 gram roomboter
- 275 ml melk + een klein beetje om in te smeren
- 60 gram basterdsuiker
- ½ theelepel zout
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Bekleed een bakblik met bakpapier.
- Zeef de bloem met het bakpoeder en het zout.
- Snijd de boter in blokjes en voeg dit aan het bloemmengsel toe.
- Wrijf met je vingertoppen de boter door de bloem heen.
- Voeg de basterdsuiker toe en meng deze erdoor.
- Maak een kuiltje in het midden en giet hier de melk in.
- Kneed alles goed door elkaar maar kneed niet langer dan nodig is.
- Rol/sla het deeg tot een dikte van 3 a 4 cm.
- Snij met een ronde uitsteker van ca. 6 cm diameter rondjes uit het deeg.
- Leg de deegrondjes op de bakplaat.
- Smeer de bovenkant van de scones in met wat melk.
- Bak de scones in 12 a 15 minuten gaar.
Tips & Tricks bij de scones:
- Het scones deeg is wat plakkerig, dat hoort.
- “Smeer” wat bloem op de uitsteker, zo komt het deeg beter los van de vorm.
- Je kunt er ook voor kiezen om wat kleinere scones te maken. Let dan wel op de baktijd dat deze niet te lang is.
- Je kunt eventueel 100 gram rozijnen toevoegen. Wel de rozijnen dan eerst in wat heet water en voeg deze uitgelekt samen met de melk toe.
- Als het deeg door elkaar zit is het gelijk goed. Het scone deeg is een deeg dat niet teveel gekneed moet worden.
- Kneed het deeg met 1 hand, zo hou je 1 hand schoon om bijvoorbeeld het deeg effe bij elkaar te schrapen met een schraper.
- Je zou eventueel de clotted cream voor slagroom kunnen vervangen. Dit is echter wel een stuk dunner als clotted cream.
- Je kunt de scones als broodjes serveren door de twee helften op elkaar te drukken. Ook kun je de scones als helften serveren.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie