Roti betekend brood, kukus is gestoomd. Roti kukus betekend dan ook letterlijk brood gestoomd. Oftewel gestoomd brood. Het is een Indonesische cake.
De Indonesische keuken is zeer divers. Er zijn in de loop der jaren veel roti kukus recepten ontstaan. Je hebt de gewone en de gemarmerde variant. De gemarmerde roti kukus heeft een swirl van cacao of pandan. Hiervan is de cacao het bekendste.
Bij roti kukus is het belangrijk dat je het recept volgt. De lucht in het beslag maakt de roti kukus. En gluren tijdens het bakproces is er niet bij. Net als bij een cake in de oven zal de roti kukus instorten wanneer je tussendoor gluurt.
Je hebt voor dit roti kukus recept geen oven nodig. Roti kukus word gestoomd op het vuur. Een pannetje met water, een goed passen stoommandje/ stoominzet of vergiet, een theedoek en een goed sluitende deksel zijn essentieel voor het succesvol maken van roti kukus.
En dan is er nog het openscheuren van de roti kukus als een bloem. De ene zegt dat het hoort de ander weer niet. Er zijn verschillende tips & trucs om hier voor te zorgen. Zo kan je een kleinere stoominzet gebruiken zodat het beslag meer naar boven moet en hierdoor eerder zal barsten. Zorg er iig voor dat de roti kukus dan voldoende ruimte heeft om te groeien. Ook kwam ik een tip tegen op een blog. Hier werd een tip van een Indisch omaatje beschreven. Zij had als tip gegeven om met suiker een kruis te strooien op het beslag alvorens je de roti kukus stoomt op het vuur. Dit zou er voor zorgen dat de roti kukus makkelijker openscheurt. Ik heb het echter zelf nog niet geprobeerd dus kan dit nog niet beamen noch tegenspreken. Mocht jij het al eens geprobeerd hebben hoor ik graag je bevindingen.
Roti kukus word het liefst nog wat warm gegeten met roomboter. Het is een Indonesische gestoomde cake, maar eigenlijk gewoon zoet brood. En brood kan van zichzelf wat droger zijn dan een cake. Hierom is wat roomboter ook erg lekker.
- 4 eieren
- 125 gram kristalsuiker
- 50 gram witte basterdsuiker
- 16 gram vanillesuiker (= 2 zakjes)
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 80 ml Sprite
- snufje zout
- Vul de onderste helft van de pan met water en breng dit aan de kook.
- Mix de eieren met de suikers lichtgeel crèmig (Dit kan zo'n 10 a 15 minuten duren)
- Zeef de bakmeel met het zout en vouw dit voorzichtig door het eierschuim heen.
- Roer 1 eetlepel van het beslag door de Sprite en vouw het vervolgens voorzichtig door de rest van het beslag.
- Bekleed de stoominzet met een schone theedoek en schenk het beslag hierin.
- Leg de deksel erop en vouw de uiteinde van de theedoek hieromheen. Bind het met een elastiekje bovenop de deksel vast.
- Houd de deksel ten aller tijden goed gesloten
- Stoom de roti kukus in 40 minuten op hoog vuur gaar.
Tips & Tricks voor het roti kukus recept:
- Je kan de roti kukus testen met een saté prikker. Komt deze er schoon uit dan is de roti kukus gaar.
- Probeer het beslag niet te roeren maar echt te vouwen. Alle lucht die verdwijnt doet af aan het eindresultaat. Hoe meer lucht in het beslag hoe beter je roti kukus.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Irene Neff zegt
What is Sprite?
Bakkenderwijs zegt
Sprite is een frisdank soort. Het is een koolzuurhoudend drankje met de smaak van citroen-limoen. In English: Sprite is a sparling soda with the taste of lemon-lime.