Orechovnik is een Slowaakse notenrol, ook wel notenbrood. Het word in Oost Europese landen vaak gemaakt en gegeten. Orechovnik word veelal gegeten tijdens feestdagen als Kerst en Pasen.
Orechovnik is een licht gezoet brood met een notenvulling van walnoten.
De notenrol word gemaakt met een gistdeeg. Om deze reden heb je wel te maken met wat rijs tijden.
Een ieder hier die de orechovnik gegeten heeft, vond hem heerlijk. Mijn vader vond de notenrol zelfs lekkerder als menigeen gebakje. Dus het is zeker een echte aanrader. En de orechovnik misstaat zeker niet tijdens het Paasontbijt of Kerstontbijt. De notenrol ziet er ook nog eens mooi uit als deze aangesneden is.
- voor het deeg
- 250 gram patentbloem
- 125 ml melk
- 1 theelepel droge gist
- 15 gram vanille suiker
- 10 ml zonnebloemolie
- snuf zout
- 1 eetlepel heet water
- ½ theelepel bakpoeder
- voor de vulling
- 300 gram walnoten
- 75 gram kristalsuiker
- 45 ml melk
- 25 gram basterdsuiker
- beetje zonnebloemolie om te bestrijken
- Voor het deeg
- Zeef de bloem met het bakpoeder
- Doe de suiker, de gist, de olie, het zout en de melk bij de bloem en kneed tot er een bol ontstaat. (Laat de gist niet direct met het zout in aanraking komen)
- Laat 5 minuten kneden en kneed daarna nog even stevig door met de hand.
- Leg de deegbol terug in de kom en dek deze af met een warme vochtige doek.
- Zet 1,5 tot 2 uur opzij om te rijzen.
- Voor de walnotenpasta
- Hak de walnoten grof fijn.
- Voeg de suiker, basterdsuiker en de melk toe.
- Verwarm het op een laag vuurtje, onder voortdurend roeren, tot de suiker wat begint te smelten.
- Rol het deeg uit tot een plak van ca. 30 x 20 cm.
- Verdeel de walnotenpasta over het deeg, maar laat 1 cm rondom vrij.
- Smeer de vrijgelaten cm in met olie.
- Rol over de lange zijde de rol op.
- Leg met de naad naar beneden op een bakplaat met een bakpapiertje.
- Smeer de notenrol in met zonnebloemolie.
- Dek de orechovnik losjes af met wat vershoudfolie en laat nog eens 30 minuten rijzen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C.
- Bak de orechovnik in ca. 25 minuten goudbruin.
Tips & Tricks bij de orechovnik – notenrol:
- Als je gist en zout op dezelfde plaats toedient zal het deeg niet goed rijzen.
- Mocht de orechovnik na 15 minuten baktijd al een mooie kleur hebben gekregen dek dan voor de resterende baktijd de notenrol losjes af met aluminiumfolie.
- Je kunt de walnoten inplaats van ze grof fijn te hakken ook echt fijn hakken, je hebt dan nog meer een pasta.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Nikki zegt
Super leuk recepten uit andere landen!
Ik ga deze nu maken.
Ben alleen op zoek naar de graden van de oven. Kunnen jullie mij hierbij helpen?
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor je reactie. Het orechovnik recept is echt een aanrader. Slordig van mij dat de graden er niet bij stonden. Ik heb het direct aangepast. Het is voorverwarmen op 200°C.