Klaaskoeken zijn een Belgische Sinterklaastraditie. In België vieren ze de verjaardag van Sinterklaas op 6 december. In Nederland is dit op 5 december.
Naast speelgoed en suikergoed vinden kinderen in België ook klaaskoeken in hun schoen en traditioneel is dit op 6 december. Oorspronkelijk werden deze klaaskoeken zelfs alleen op 6 december verkocht. De traditie van de klaaskoeken speelt zich vooral in West-Vlaanderen en Henegouwen af.
Klaaskoeken worden ook wel klaaspeirden of mantepeirden genoemd. Ze worden gemaakt van een sandwichdeeg met de echte smaak van sinterklaas, kaneel. Benieuwd waarom kaneel gezond is? Volg de link.
Oorspronkelijk waren klaaskoeken vrij grote koeken in de vorm van een manpaard, een poppetje of een van de vele andere vormen waarin klaaskoeken voorkomen. Tegenwoordig zijn de klaaskoeken wat kleiner geworden.
Het recept voor de klaaskoeken is afkomstig uit het Belgisch bakboek, waar ik eerder een boekreview over schreef.
De klaaskoeken zijn heerlijk bij een lekkere kop warme chocomelk (met slagroom)
Je maakt van het recept z’n 10 a 15 klaaskoeken, afhankelijk van de grote.
Rating
- 500 gram tarwebloem
- 125 gram volle melk
- 100 gram water
- 1 ei
- 50 gram boter
- 40 gram kristalsuiker
- 2 zakjes droge gist
- 8 gram zout
- 1 theelepel kaneel
- 1 losgeklopt ei voor het bestrijken
- Zeef de bloem boven een kom.
- Strooi aan 1 kant van de bloem de gist en aan de andere kant het zout.
- Voeg de boter, het kaneel en de suiker toe.
- Kneed met de hand of met de deeghaken van de mixer tot een elastisch deeg (dit duurt 6 tot 10 minuten)
- Maak een bal van het deeg en laat het deeg 20 minuten rusten.
- Rol het deeg uit tot een plak van ca. 1,5 cm dikte.
- Snijd hier de klaaskoeken in de gewenste vorm uit.
- Leg de klaaskoeken op een ingevette bakplaat en dek deze losjes af met vershoudfolie.
- Laat de klaaskoeken 1,5 uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 225°C.
- Bestrijk de klaaskoeken met het losgeklopte ei.
- Bak de klaaskoeken in 8 a 10 minuten goudbruin.
Tips & Tricks bij de klaaskoeken:
- Zorg er ten alle tijden voor dat je de gist en het zout in eerste instantie niet met elkaar in aanraking komen.
- De 2 zakjes droge gist kan je ook vervangen door 50 gram verse gist. Verwarm in dit geval de melk tot lauwwarm en los daar de gist in op. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en voeg daar het gistmengsel toe.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
m.thiels zegt
In het recept staat niet de hoeveelheid kaneelpoeder vermeld.
Bakkenderwijs zegt
Heel erg bedankt voor uw reactie. In het Klaaskoeken recept moet 1 theelepel kaneel. Ik heb het direct aan het recept toegevoegd.
Markske zegt
Klein (tik) foutje met de melding matepeirden
het moet zijn mantepeirden oftewel in het Nederlands man te paard
Bakkenderwijs zegt
Bedankt! Heb het gelijk aangepast.
Kerrinckx Jose zegt
Mijn klaaskoeken verbranden langs boven na 8 a 9 minuten
Bakkenderwijs zegt
De klaaskoeken worden 8 tot 10 minuten gebakken. Je kunt ze al na 8 minuten eruit halen. Iedere oven is een beetje anders, waardoor exacte tijden soms lastig te geven zijn. Eventueel is zelfs 7 minuten goed. Kijk even wat voor jou oven werkt. Het is zonde als de klaaskoeken verbranden.
Stephan zegt
Vooral heteluchtoven versnelt het bankproces enorm.
Als ik wat deeg over heb, bak ik rest in airfryer op 200°C
Na 6-7 min : klaar
Voor het gist-zout probleem, wacht ik met het zout tot als de deeg bijna in zijn finale structuur is.