Quick bread is letterlijk vertaald: snel brood. Ik zat nog te denken om het quick brood recept te noemne, maar eigenlijk klinken quick brood of snel brood toch niet zo lekker. Sommige woorden kun je beter niet vertalen en wat mij betreft is quick bread daar een van.
Quick bread is een begrip opzich. Brood bakken is vaak een langdurig klusje. Je hebt te maken met intensieve kneed en rijs processen. Quick bread heeft dat niet. Voor quick bread word geen gist gebruikt. Het is dus een recept voor brood zonder gist. En het mooie aan brood zonder gist is dat het geen rijstijd nodig heeft. Het kneden van quick bread kan je vergelijken met het maken van een cake. Je hoeft het enkel door elkaar te mixen.
De populariteit van quick bread is aan het stijgen. Je ziet quick bread steeds meer voorbij komen in velen soorten en maten. Dit kaneel swirl quick bread is een heerlijk, iets gezoet brood met kaneel erdoorheen. Een beetje een kaneelbrood dus.
De kaneel swirl quick bread word in ca. 45 minuten gaar gebakken en de bereidingstijd is ook niet zo lang. Dat is dan toch wel een andere koek als bij normaal brood. En daar komt dan ook de naam quick bread vandaan. Het is een makkelijke manier om snel brood te bakken.
Het onderstaande recept voor kaneel swirl quick bread word gebakken in een cakeblik en is voor zo’n 12 sneetjes.
- 300 gram patentbloem
- 100 + 25 gram suiker
- 1 theelepel baking soda
- ½ theelepel bakpoeder
- flinke snuf zout
- 250 ml karnemelk
- 1 ei
- 60 ml zonnebloemolie
- 1 theelepel vanille extract
- 1 eetlepel kaneel
- 50 gram gesmolten boter
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een cakeblik in en bekleed deze met een bakpapiertje.
- Zeef de bloem met de bakpoeder en de baking soda.
- Meng 25 gram suiker en het zout door het bloemmengsel.
- Mix in een aparte kom de karnemelk met de zonnebloemolie, het vanille extract en het ei door elkaar.
- Meng wederom in een apart schaaltje 100 gram suiker met kaneel en de gesmolten boter.
- Spatel het karnemelk mengsel door het bloemmengsel tot deze net goed gemengd is.
- Verdeel ⅓ van het beslag in het cakeblik.
- Verdeel hierover de helft van het kaneel-boter mengsel.
- Verdeel hier weer ⅓ van het beslag over en daarover de rest van het kaneel-boter mengsel.
- Roer met de achterkant van een vork een paar keer door het beslag om de swirl te maken.
- Sluit af met de rest van het beslag.
- Bak de kaneel swirl quick bread in ca. 45 minuten gaar.
- Laat even afkoelen in het cakeblik alvorens hem eruit te halen.
Tips & Tricks bij de kaneel swirl quick bread:
- Het broodgedeelte van de kaneel swirl quick bread is niet zo heel zoet. Wil je liever een zoeter broodgedeelte voeg dan nog 25 tot 50 gram extra suiker aan de gebruikte 25 gram suiker toe.
- Je kunt het brood zo eten, maar je zou er ook een beetje boter of iets dergelijks over kunnen smeren.
- Het kaneel swirl quick bread is klaar als een sateprikker er schoon uitkomt.
- Word het brood wat te donker in de oven, dek deze dan 10 minuten voor tijd losjes af met aluminiumfolie.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie