Kaasuienbrood, een heerlijk zacht brood afgebakken met kaas en uien. Kaas uienbrood was voor mij vaak een traktatie. Bij de supermarkt even na het boodschappen doen een kaas uienbroodje weghappen. Een smaak die mij erg ligt.
Nu schreef ik een boekreview over De ovenbijbel. In dit boek kwam ik kaas uienbrood tegen. En wat is er nou lekkerder als zelf kaasuienbrood maken. Zodoende ging ik met dit recept aan de slag. Met een heerlijke kaasuienbrood als resultaat. Het recept is volledig in eigen woorden geschreven. De bereidingswijze is naar ervaring aangepast.
Wil je ook een kaas uienbrood maken. Hieronder vind je het recept voor een kaasuienbrood. Ik heb een ovaal kaasuienbrood gemaakt van ca. 28 bij 20 cm. Je kunt kaasuienbrood de volgende dag ook nog eten. Check de tips onder het recept.
De bereidingstijd voor het kaas uienbrood is zo’n 75 minuten. Dit heeft o.a. met de rijs tijd van een 30 minuten te maken.
- 250 gram tarwebloem
- 30 gram roomboter (kamertemperatuur)
- 7 gram droge gist (= 1 zakje)
- ½ theelepel kristalsuiker
- 2 witte uien (= 100 a 125 gram gesneden uit)
- 125 gram geraspte belegen kaas
- 6 gram zout
- 130 ml lauwwarm water
- Zeef de bloem
- Doe de roomboter bij de bloem en kneed met de deeghaken of hand klonterig.
- Maak een kuiltje in het midden.
- Meng de gist met de suiker en voeg het aan 1 kant van het bloemmengsel toe.
- Voeg aan de andere kant het zout toe en in het midden het water.
- Kneed tot een deeg.
- Kneed met de handen nog even goed door en vorm een bal.
- Leg terug in de kom en dek af met een vochtige theedoek.
- Laat het deeg 30 minuten op een warme plek rijzen.
- Maak de uien schoon en snij in halve ringen.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Kneed na de half uur rijs tijd het deeg even kort, goed door.
- Bestrooi je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een plat ovaal brood (ca. 28x20cm)
- Leg het brood op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Verdeel de ui over het deeg en bestrooi met geraspte kaas.
- Bak in 25 - 35 minuten gaar.
Tips & Tricks bij het kaasuienbrood:
- Wil je wat pittiger kaasuienbrood maken, kies dan voor een pittigere kaassoort.
- Gist en zout houden niet van elkaar. Laat deze zo lang mogelijk gescheiden van elkaar.
- Bewaar een restje eventueel afgedekt. Maak de volgende dag licht vochtig en warm 5 minuten op 180°C op.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie