Bij de Lidl zag ik van de week maismeel staan. Op dat moment had ik nog geen idee wat ik er mee moest doen. Tot ik me vandaag bedacht om maisbrood te maken.
Ik zocht in eerste instantie naar een recept voor maisbrood, die we kennen uit de supermarkt, maar kwam al snel te recht bij een Amerikaanse site met Cornbread. Cornbread wordt beschreven als typisch Amerikaans. Het lijkt op een cake en smaakt naar brood wordt er op verschillende sites beschreven. Nu kan ik alvast verklappen dat ik het toch ook erg naar cake vind smaken. Waarschijnlijk is dit ook door de toevoeging van suiker in dit recept. Cornbread wordt in Amerika vaak gegeten bij de chili con carne en bij de barbecue.
Zelf begin ik altijd met het doorlezen van een recept zodat ik weet wat me te wachten staat en of het haalbaar is. Daarna weeg ik de ingrediënten af en zet alles klaar. Dan kan ik op het moment dat ik het nodig heb snel handelen. In dit geval bak ik mijn cornbread in een 18×18 cm vierkanten vorm. Je kunt hier ook een 20” (spring)vorm voor gebruiken of een pan die de oven in kan. Met een pan wordt het cornbread traditiegewijs in Amerika gebakken. Om het cornbread goed los te laten komen na het bakken knip ik voor op de onderkant van mijn vorm een passend vierkantje uit bakpapier. Op de onderkant smeer ik eerst wat crisco (dit is plantaardig vet) zodat het bakpapiertje blijft plakken. De zijkanten smeer ik in met roomboter, voor de smaak. Zo kan het cornbread na het bakken goed en in 1 geheel los komen. Want niks is rotter als je baksel er in stukken uitkomt.
Dit recept is voor Buttermilk Cornbread. Buttermilk betekend karnemelk in het Engels. Het is een vrij snel en makkelijk roerbeslag. Je roert dus als het ware alles door elkaar. En hebt hier geen mixer voor nodig. Ik proef zelf mijn beslag graag en moet zeggen dat het cornbread recept veel weg heb van een cakebeslag. Het cornbread smaakt heerlijk als het nog warm is , maar zeker niet minder lekker als die afgekoeld is. Het recept is voor 9 porties/stukken, maar vult goed, dus kan ook zeker in kleinere porties verdeeld worden. Wilt u het cornbread zelf proberen? Hieronder vind u het recept voor deze buttermilk cornbread. Ben erg benieuwd wat jullie ervan vinden.
Het buttermilk cornbread recept word gemaakt in een 18×18 vierkant vorm.
Bereidingstijd:
Baktijd:
Tijd:
- 120 gram boter
- 100 gram suiker
- 2 eieren
- 250 ml karnemelk
- ½ theelepel baksoda
- 160 gram maismeel
- 120 gram patentbloem
- ½ theelepel zout
- Verwarm de oven voor op 175⁰C
- Bekleed de bodem van een 18 x 18 cm vierkante vorm en vet de randen goed in.
- Doe de boter in een ruime pan (In deze pan zal je alle ingrediënten verwerken) en laat de boter smelten op het vuur.
- Zodra de boter helemaal gesmolten is, haal de pan van het vuur en roer de suiker erdoorheen.
- Klop de eieren er in een rap tempo 1 voor 1 doorheen totdat deze volledig zijn opgenomen.
- Klop vervolgens de karnemelk met bakingsoda door het mengel en als laatste de maisbloem, patentbloem en het zout. Zorg ervoor dat je geen tot bijna geen klontjes heb.
- Als alles goed door elkaar zit, giet het mengsel in de bakvorm en bak in +- 30 minuten gaar. Het cornbread is klaar als er een (sate)prikker schoon uitkomt.
Tips & Tricks bij de Buttermilk Cornbread:
- Heb je pardoes toch veel kleine of grote klontjes in je cornbread beslag, probeer het beslag dan door een zeef te wrijven.
- Met een ovenbestendige pan kan je dit recept maken zonder veel afwas.
- Knip voor de onderkant een bakpapiertje. Dit zorgt ervoor dat het cornbread beter uit de vorm te krijgen is.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
L zegt
Zou het ook met melk i.p.v van karnemelk kunnen?
Bakkenderwijs zegt
Dat zou kunnen. Voeg dan wel 1 eetlepel citroensap bij de melk toe. Anders zal de baking soda niet werken. Deze heeft namelijk een zuurtje nodig. Succes met de buttermilk cornbread, of in dit geval zal het een milk cornbread worden.
Karine zegt
Hallo,
Misschien een rare vraag, maar wat is patentbloem ? Is dat zelfrijzende bloem ?
Mvg
Karine
Bakkenderwijs zegt
Hoi Karine, Patentbloem is niet hetzelfde als zelfrijzende bloem of zelfrijzend bakmeel. In zelfrijzend bakmeel zit wel patentbloem. Hier is echter al bakpoeder aan toegevoegd. Heel concreet is patentbloem een fijne tarwebloem. Je vind deze bloem in de supermarkt. Er kan ook op de verpakking patent tarwebloem staan. Ik hoop hiermee dat ik het iets duidelijker voor je heb gemaakt. Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust. Veel bakplezier.