
Broodpudding
Broodpudding word over het algemeen gemaakt met kliekjes brood van de vorige dag. Vaak met een verjaardag of een barbecue is het moeilijk in te schatten hoeveel brood er gegeten zal worden. Zodoende blijf je vaak met de restjes zitten. De volgende dag is dit over het algemeen minder lekker als de eerste dag. Je kunt het even oppiepen in de oven of je kunt er de lekkerste gerechten mee maken, waarbij het juist noodzaak is om niet vers brood te gebruiken. Naast onderstaand recept voor broodpudding kun je de restjes brood ook gebruiken voor dit Oostenrijkse scheiterhaufen recept.
Je kunt deze broodpudding met allerlei verschillende soorten brood maken. Waardoor het misschien lastig is in te schatten hoeveel brood je precies nodig heb. Het stuk brood dat ik gebruikt heb was zo’n 50cm bij 10 cm en 4 a 5 cm hoog.
In het broodpudding recept word een vorm gebruikt met een diameter van 28cm. Als je hierin een laag brood van zo’n 4 a 5 cm legt zit je helemaal goed.

- Minimaal 1 dag oud brood
- 5 eieren
- 100 gram suiker
- 1 liter melk
- 1 theelepel vanille extract
- 1 theelepel kaneel
- ¼ theelepel nootmuskaat
- paar vlokjes boter
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een vorm met een diameter van 28cm in.
- Snijd het brood in stukken en spreid het gelijkmatig uit over de vorm.
- Mix de eieren met de suiker, de melk, het vanille extract en de kruiden goed door elkaar heen.
- Verdeel het mengsel over het brood en laat dit even goed intrekken.
- Verdeel een paar vlokjes boter over de bovenkant van de broodpudding.
- Bak de broodpudding ca. 50 minuten.
- Laat de broodpudding iets wat afkoelen voor het serveren
Tips & Tricks bij de broodpudding:
- Het beste kan je een gesloten vorm gebruiken voor de broodpudding, mocht je enkel een springvorm hebben is dit ook mogelijk. Het kan dan wel zijn dat er wat vocht tussen de randen door lekt.
- De vlokjes boter zou je ook gemakkelijk weg kunnen laten. Echter verreikt de boter de smaak van het gerecht.
- Heb je enkel vers brood en wil je toch de broodpudding maken. Snijd het brood dan in stukjes van ca. 3 cm. Leg deze op een bakplaat en bak ze 8 a 10 minuten op 180°C. Schep het brood regelmatig om tot het brood wat droog is.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie