Een broodje bapao, zo’n zacht plakkerig broodje met vulling. Misschien doe ik het met die uitspraak geen eer aan. Al is dat een beetje de manier waarop ik het broodje ken. In een plasticje welke je in de magnetron doet. Het zakje word opgeblazen en het broodje bapao is klaar. Je maakt het zakje open en een hete stoom stijgt op uit het zakje. Dan volgt daar een zacht broodje welke niet te vergelijk is met andere broodjes. Ik heb ze vroeger vaak genoeg gegeten.
Dat was ook de reden dat ik wel een broodje bapao in mijn stoomoven wou maken. En zo’n broodje welke je zelf maakt is rijkelijk gevuld met een heerlijk mengsel. Na een mislukt deeg de eerste keer een ander recept voor het broodje genomen. Het resultaat is voortreffelijk. Erg lekker en zeker voor herhaling vatbaar.
Het recept voor het broodjes gedeelte is 95% van Miljuschka. Ik had te weinig gewone bloem in huis waardoor ik 50 gram tarwebloem heb gebruikt. De vulling is afgeleid van het recept uit De ovenbijbel. Deze is op verschillende punten aangepast van het recept uit het boek.
Het broodje bapao recept is voor 10 bapao’s. De bapao’s worden gevuld met een gehaktvulling.
- Voor de broodjes
- 450 gram bloem
- 50 gram tarwebloem
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel suiker
- 7 gram gedroogde gist (= 1 zakje)
- 250 ml lauwwarm water
- Voor de vulling
- 1 ui (60 a 70 gram gesneden)
- 1 teentje knoflook
- 200 gram rundergehakt
- 1 theelepel sambal
- 50 gram geraspte wortel
- 2 eetlepels ketjap
- peper naar smaak
- Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden.
- Doe het zout aan de ene kant en de suiker met de gist aan de andere kant van de kom.
- Schenk in het midden het water en kneed met de deeghaken tot een soepel deeg.
- Vorm een bol van het deeg en dek af met een vochtige theedoek.
- Laat ca. 1 uur op een warme plaats rijzen.
- Voor de vulling
- Snipper de ui en knoflook fijn
- Bak deze in een koekenpan kort aan in wat olie.
- Voeg het gehakt, de ketjap, de sambal, de wortel en peper naar smaak toe.
- Bak rul in ca. 5 minuten.
- Haal van het vuur af en zet opzij.
- Als het deeg gerezen in verdeel je het deeg in 10 bolletjes.
- Druk een holletje in het bolletje en vul deze met 1/10 deel van het gehakt.
- Trek vervolgens het deeg eroverheen en sluit het bolletje goed af.
- Leg de bolletjes met de naad naar beneden op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Laat de broodjes bapao 15 minuten op de rijsstand van je oven rijzen. (30°C)
- Zet de oven vervolgens op volledig stoom 90°C en stoom de broodjes bapao in 15 minuten gaar.
Tips & Tricks bij de broodjes bapao recept:
- De broodjes bapao zijn 1 a 2 dagen in de koelkast te bewaren.
- Je kunt de broodjes bapao ook goed invriezen.
- Verwarm de broodjes bapao in de magnetron.
- Je kunt dit recept ook met 500 gram bloem maken ipv 450 + 50 gram verschillende soorten bloem.
- Een bevroren broodje bapao heeft zo’n 20 a 25 minuten op volledig stoom 90°C nodig om goed heet te worden. Je kunt eventueel het broodje doorsnijden en voelen of de vulling al heet is. Mocht dit nog niet het geval zijn dan kan je ze nog wat langer stomen.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie