Je hebt er vast weleens van gehoord en het misschien wel eens gemaakt, Bananenbrood. Maar wat is het nou helemaal?
Wat is bananenbrood?
Is het een brood, is het een cake of toch nog iets anders? Bananenbrood kan je misschien wel het best omschrijven als een cakeachtig brood. Het brood word gemaakt met gestampte bananen, tarwe, water en suiker. Van daaruit kan flink gevarieerd worden met bijvoorbeeld rozijnen, noten of chocolade. Er zijn dan ook velen variaties van bananenbrood recepten te vinden.
Bananenbrood is niet droog, het is een iets wat smeuïg brood. Deze word van oorsprong gemaakt zonder gist of andere rijsmiddelen. Inmiddels zijn er ook velen bananenbrood recepten voor gerezen bananenbrood. En eigenlijk staan al deze variaties van gerezen tot noten etc onder dezelfde noemer online. Namelijk bananenbrood. Mocht je opzoek zijn naar een specifiek soort bananenbrood dan zul je waarschijnlijk velen recepten door moeten spitten. Of zelf aan de slag gaan met een basisrecept en van hieruit variëren.
Bananenbrood is bij velen populair. Zo populair dat er in America zelfs een ware bananenbrooddag in het leven is geroepen. Nationale bananabread day vind ieder jaar op 23 januari plaats.
Een klein stukje geschiedenis.
De eerste bananenbrood recepten zijn terug te vinden rond 1930. In 1933 verscheen het bananenbrood in het Balanced Recipes cookbook. Later kreeg het bananenbrood recept meer bekendheid toen deze in The original Chiquita Banana’s recipe book verscheen. Wat me best een leuk kookboek lijkt om te hebben en in te lezen/zien.
Het ontstaan van het bananenbrood kent verschillende verhalen. Zo zou het ontstaan zijn tijdens de grote depressie. Doordat vrouwen geen overrijpe bananen wilde weggooien om voedsel verspillen te voorkomen. Ook gaat het verhaal dat het werd ontwikkeld in bedrijfskeukens met als doel het promoten van bakpoederproducten. Of is het misschien een combinatie van de twee. Hoe dan ook zijn velen blij dat het bananenbrood recept ontwikkeld is en we er in grote getalen en variaties van kunnen smullen.
Het beste bananenbrood
Het beste bananenbrood zal dan ook heel erg smaak afhankelijk zijn en per persoon verschillen. Zo zal de 1 een traditioneel bananenbrood als beste uitroepen. Terwijl voor de ander een goed gevulde met noten het beste bananenbrood zal zijn. Wat hierbij ook mee zal spelen? Het beste bananenbrood word in elk geval gebakken met overrijpe bananen. Dit is bij dit brood wel van groot belang. Deze zorgen voor de smaak en smeuïgheid van het recept.
Dan word er ook nog weleens de vraag gesteld: Is bananenbrood gezond? Dat is niet een vraag die 123 te beantwoorden is. Of bananenbrood gezond is, is afhankelijk van de variaties die gemaakt zijn in een bananenbrood recept. Door de zoetheid van de bananen zit er vaak minder geraffineerde suiker in verwerkt. Een enkel bananenbrood recept zal zelfs zonder suiker gebakken worden. Ook worden er in de broden vaak gezonde noten verwerkt. En kun je een bananenbrood maken met havermout of amandelmeel wanneer bloem voor jou niet onder gezond valt. Dus is bananenbrood gezond? Check de ingrediënten van het betreffende recept en kijk voor jou of dit onder gezond valt. Lees hier waarom bananen gezond zijn.
Dit bananenbrood recept word gemaakt in een cakeblik. Niet ieder cakeblik is hetzelfde. Het kan hierdoor net iets hoger of lager zijn. Hou je bananenbrood in de oven goed in de gaten. Het cakeblik wat ik gebruik heb heeft een afmeting van ca. 28 x 10 cm.
- 200 gram bloem
- 1 theelepel baking soda
- ¼ theelepel bakpoeder
- ½ theelepel kaneel
- ¼ theelepel zout
- 3 overrijpe bananen (+- 340 gram)
- 50 gram gesmolten boter
- 50 gram plantaardige olie
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 50 gram kristalsuiker
- 1 ei
- 1 theelepel vanille extract
- Prak de bananen fijn en mix ze voor 5 minuten.
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Vet een cakevorm in en bekleed de lange zijde eventueel met bakpapier.
- Voeg de gesmolten boter, olie, het ei en vanille extract toe aan de bananen en mix door elkaar. Mix het even flink door.
- Meng in een apart schaaltje de bloem met de baking soda, bakpoeder, het kaneel, de suikers en het zout.
- Roer met een spatel de droge ingrediënten door het bananenmengsel tot alles gemengd is.
- Schep het mengsel in de vorm en strijk de bovenkant iets glad.
- Bak in 50 - 60 minuten gaar.
- Laat het bananenbrood 10 minuten in de vorm afkoelen.
- Haal voorzichtig los en laat verder afkoelen op een rooster.
Tips & Tricks bij het bananenbrood recept:
- Het bananenbrood is ca. 3 dagen houdbaar.
- Bananenbrood is goed in te vriezen. Snij het brood in plakjes en vries deze per stuk in
- Je kunt voor het afbakken van het brood een rijpe banaan in de lengte doormidden snijden en deze bovenop het beslag leggen.
- In plaats van de combinatie van boter met olie kun je er ook voor kiezen om 100 gram boter te gebruiken.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie