Wat is een wolkencake
Een wolkencake is een cake met slagroom zonder boter. Ook is het een cake zonder melk. Door de slagroom word de cake heel luchtig. De wolkencake leent zijn naam dan ook aan de luchtigheid van de wolken.
Voor deze cake heb je niet veel meer nodig als een gewone cake. In plaats van boter en melk gebruik je slagroom. De overige ingrediënten zijn net zo basic als bij de gewone cake. Door slagroom in een cake te gebruiken in plaats van boter word de cake behalve luchtiger ook minder vet. Slagroom is minder vet als boter.
De weg naar dit recept
Van een eerder recept had ik nog wat slagroom over. Deze moest inmiddels op anders kon ik het weggooien. En het op te kloppen voor het toetje had ik geen zin in. Zodoende kwam ik bij een wolkencake uit. Eigenlijk bij een cake met slagroom. Later besefte ik me pas dat dit een wolkencake heet. Ik pakte wat gewone cake recepten en zocht op het internet naar cake recepten met slagroom. Hier maakte ik al snel uit op dat een wolkencake een kortere baktijd heeft dan een gewone cake. Aan de hand van verschillende recepten schreef ik een recept uit. Na een half uur baktijd zag de wolkencake er goed uit en was deze droog van binnen. Nu was het nog even afwachten of die er ook na het aansnijden goed uit zou zien en lekker smaakt. Wat niet geheel onbelangrijk is. Gelukkig was dat ook het geval. En zodoende kon ik dit wolkencake recept met jullie delen. Het is een heerlijk luchtige cake geworden. Die wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar is.
Dit wolkencake recept is gemaakt in een gemiddelde cakevorm van ca. 28cm.
Rating

- 175 ml slagroom
- 150 gram suiker
- 16 gram vanillesuiker (= 2 zakjes)
- 3 eieren
- 1,5 theelepel bakpoeder
- 175 gram bloem
- snufje zout
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Vet een cakevorm in en bekleed de lange zijden met bakpapier.
- Mix de eieren met de suiker, de vanillesuiker en de snuf zout romig.
- Klop de slagroom in een aparte kom lobbig.
- Vouw/spatel de slagroom voorzichtig door het eischuim.
- Zeef de bloem met het bakpoeder en vouw/spatel dit voorzichtig door het beslag heen.
- Doe het cakebeslag in de vorm en bak in ca. 30 minuten gaar.
- Laat iets afkoelen (ca. 10 min.) en stort de cake vervolgens uit de vorm en laat verder op een rooster afkoelen.


Tips & Tricks bij de wolkencake:
- Probeer niet teveel te roeren in het beslag. Vouw/spatel voorzichtig alles door elkaar heen. Hoe meer je roert, hoe meer lucht je uit het beslag weg roert.
- De wolkencake is gaar als een sateprikker er schoon uitkomt.
- Zit de cake een beetje vast in de vorm. Help dan een beetje door de randen voorzichtig los te “snijden”. Pas hierbij wel op dat je je vorm niet beschadigd.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Ik heb deze cake ook juist gemaakt. Het was heel lekker. Nu vraag ik mij af ik er ook appel kan bijdoen?
Bedankt voor je reactie. Goed te horen dat de wolkencake erg lekker was. Ik heb zelf geen ervaring met appel toevoegen. Echter is een wolkencake heel luchtig en appel vrij zwaar. Het zal sneller wegzakken. Ook weet ik niet of de vochtigheid van de appel invloed zal hebben op de garing. Ik denk dat ik het zelf niet zo snel zou doen. Maar mocht je het toch willen proberen hoor ik graag je bevindingen. Veel bakplezier.
Misschien als je appel raspt en dan door wat bloem mengt (dan zakt het niet zo snel)
Ik zou het gewoon uitproberen.
Ik heb hem 2 x gemaakt 1 c met bakpoeder zoals aan gegeven maar vond de smaak scherp . Zonder bakpoeder vond ik de smaak beter.
Bedankt voor de reactie en bevindingen. Ik weet niet of het aan het bakpoeder heeft gelegen. Bakpoeder is neutraal van smaak. Deze zorgt voor de zacht- en luchtigheid in de wolkencake.