Whoopies lijken qua uiterlijk wat op macarons. Het zijn 2 cake schelpjes op elkaar met een vulling ertussen. Macarons worden met een basis van amandelmeel gemaakt. Voor whoopies maak je geen gebruik van amandelen. Ook zijn de schelpjes wat groter als bij de macarons. Verder zijn het een soort van cake schelpjes die wat harder zijn als cake, maar daarentegen weer wat zachter als koekjes.
Whoopies zijn er in heel veel variaties te vinden. Ze lenen zich door de eenvoud heel goed voor bakken met kinderen. Door het bakken met kinderen kwam ik op dit recept terecht. Ik schreef een boekreview over vandaag bak ik. Dit is een kookboek om te bakken met kinderen. Hier kwam ik terecht bij het whoopies recept welke ik voor de review bakte. Onderstaand recept is dan ook gebasseerd op het whoopies recept uit het vandaag bak ik boek. Ik heb 1 kleine verandering in het recept aangemaakt. Het recept is verder in eigen woorden verteld.
De whoopies hebben qua style wel wat weg van cupcakes. Je kunt whoopies heel leuk versieren met glazuur en bijvoorbeeld smarties. Of een laagje fondant zal ook niet misstaan. De kinderen zullen er gegarandeerd van smullen en de ouderen natuurlijk ook.
Whoopies worden ook nog weleens whoopie pies genoemd. Je kan ze dan ook onder whoopie pies op internet terug kunnen vinden.
Onderstaand recept is puur een whoopies basisrecept voor de cake schelpen. Vaak zie je dat whoopies gevuld worden met botercreme. Op Bakkenderwijs vind je verschillende soorten botercreme recepten terug die zich hier heel goed voor lenen. Bijvoorbeeld dit aardbeien botercreme recept is een echte aanrader.
Zelf heb ik ze gevuld met wat slagroom. Gewoon spuit slagroom uit de bus. Houd er wel rekening mee dat wanneer je slagroom gebruikt je ze op het laatste moment pas met de slagroom vult.
Onderstaand whoopies recept is voor ca. 25 tot 50 cake schelpen afhankelijk van de grote. Zelf heb ik ze wat aan de grote kant gemaakt. Voor de meeste wel lekker, maar voor mijn kleine neefje van 4 was het iets teveel. Na de helft gegeten te hebben en alle slagroom eraf gelikt vond hij het wel genoeg geweest.
- 500 gram bloem
- snuf zout
- ½ theelepel bakpoeder
- 125 gram boter op kamertemperatuur
- 150 gram suiker
- 100 gram witte basterdsuiker
- 250 ml melk
- 1 ei
- 1 theelepel vanillesuiker
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Zeef de bloem met het zout en het bakpoeder boven een kom.
- Mix de boter met de suiker door elkaar.
- Klop de melk en het ei erdoorheen.
- Mix vervolgens beetje bij beetje het bloemmengsel erdoor tot je een glad beslag heb.
- Maak op bakpapier met twee lepeltjes hoopjes van ca 5 diameter of gebruik een spuitzak om de whoopies op te spuiten.
- Bak de whoopies in 6 a 8 minuten gaar.
- Laat de whoopies volledig afkoelen op een rooster.
- Vul de whoopeis door de gekozen vulling op 1 cake schelp te smeren en een 2de schelp er zachtjes bovenop te duwen.
Tips & Tricks bij de whoopies:
- De whoopies zullen in de oven wat uitlopen. Maak de hoopjes daarom niet te dicht op elkaar.
- Ook als de whoopies niet perfect rond zijn kun je deze gewoon gebruiken. Voeg degene die het beste qua vorm bij elkaar passen samen.
- Je kunt eventueel de witte basterdsuiker vervangen door gewone suiker als je deze niet in huis heb.
- Laat de whoopies niet te donker worden in de oven. De onderkant moet goudbruin zijn, de bovenkant blijft licht van kleur
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie