
Trempeersiroop
Trempeersiroop, ook wel suikersiroop genoemd, is een siroop voor het besprenkelen/ bevochtigen van een biscuitbodem of ander gebak. Het doel hiervan is de biscuitbodem door middel van de trempeersiroop wat smeuïger te maken en er gelijk wat meer smaak aan te geven.
Trempeersiroop wordt veelal gemaakt met een likeur als bijvoorbeeld Countreau. Ik moet eerlijk bekennen dat ik in het begin niet zo weg was van het tremperen van mijn biscuitbodem. Echter ben ik hier een beetje van terug gekomen. Een biscuitbodem is van nature wat droog. Dit doordat deze standaard zonder boter gebakken worden. Het scheelt een hoop om hier een beetje vocht op te sprenkelen en het komt de smaak echt ten goede.
In een genoise biscuitbodem recept word wel gebruik gemaakt van de toevoeging van boter. Deze is daardoor iets smeuïger als een gewone biscuitbodem, maar daarentegen wel minder luchtig.
Is het nou tremperen of temperen?
Tremperen lijkt qua woord en klank een beetje op temperen. Temperen is datgene wat je doet met bijvoorbeeld chocolade om deze naar een bepaalde temperatuur terug te koelen zodat de chocolade na verwerking weer mooi hard en glanzig wordt. Een totaal verschillende betekenis.
Hieronder vind je een recept voor een basis trempeersiroop. Wat de glucosestroop in dit recept doet is een extra smaakje aan de trempeersiroop toevoegen. De glucosestroop is niet altijd even makkelijk verkrijgbaar. Kijk bij de tips & tricks wat je hiermee kan doen.
Verder kun je hier natuurlijk naar hartenlust mee experimenteren en variëren. De mogelijkheden voor zo’n trempeersiroop zijn bijna oneindig. Ik ben dan ook erg benieuwd wat jou favoriete trempeersiroop is.

- 200 ml water
- 150 gram suiker
- Eetlepel glucosestroop (Dit komt niet zo heel nauw)
- Doe alle ingrediënten in een pan en breng deze aan de kook.
- Laat het mengsel doorpruttelen tot dat alle suiker goed is opgenomen.
- Haal de pan van het vuur en laat afkoelen voor gebruik.

Tips & Tricks bij de trempeersiroop:
- Glucosestroop is niet essentieel, je kunt deze gerust weglaten en vervangen door extra suiker. De hoeveelheid water en suiker is dan gelijk aan elkaar.
- Enkele variatietips: je kunt er vanille aan toevoegen of zelfs vers fruit. En likeuren doen het ook erg goed in een trempeersiroop.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Hoelang kan je dit bewaren ( in de koelkast?)
De trempeersiroop bevat geen ingrediënten die snel zullen bederven. Hoelang precies is lastig te zeggen, maar ik denk dat je de trempeersiroop zeker wel een paar weken in de koelkast kan bewaren.
Wat is lekker op een chocolade iscuitdeeg
Zonder alcohol?
Je zou een smaakstof kunnen gebruiken als bijvoorbeeld kersen. Kersen en chocolade is een goede combinatie. Ook kun je een deel van het water vervangen voor kersensap of ander fruitsap. Dan hoef je geen smaakstof te gebruiken. Een ander middel om de trempeersiroop een smaakje te geven is door het gebruik van een vanillestokje. Het is maar net wat je zelf lekker vind. Veel bakplezier.