Een tartelette is een klein koekbakje waarin een vulling gedaan word. Hierdoor ontstaat een klein taartje. De bekendste tartelettes zijn misschien wel de fruitbakjes. De heerlijke krokante koek besprenkeld met suiker. Een banketbakkersroomvulling en gegarneerd met allerlei vruchtjes. Tartelettes kan je bakken in speciale tartelette vormpjes. Soms zijn deze vormpjes met losse bodem waardoor je de tartelette makkelijk uit de vorm kan verwijderen.
Dit tartelette recept word gebakken in een muffinvorm. Ik heb hier voor gekozen omdat niet iedereen tartelette vormpjes in huis heeft en vaak wel een muffinvorm. Met dit tartelette recept bakte ik vervolgens deze heerlijke cappuccino tartelettes. Je kunt de tartelettes met heel veel verschillende ingrediënten vullen.
Onderstaand tartelette recept is voor ca. 20 tartelettes.
- 190 gram bloem
- 60 gram poedersuiker
- 30 gram gemalen amandelen
- snuf zout
- 125 gram koude roomboter
- 1 eigeel
- Meng de droge ingrediënten door elkaar.
- Voeg de boter in blokjes toe en wrijf het met je handen/vingertoppen door elkaar. Of gebruik de deeghaken en kneed tot kruimels.
- Voeg het ei toe en kneed kort tot een deeg. Wanneer je de kneedhaken gebruikt kneed het deeg dan nog even goed koor met je handen.
- Verpak het deeg in vershoudfolie en leg minimaal 1 uur koud weg.
- Vet de binnenkant van een muffinvorm in.
- Rol het deeg uit tot ca. 3 mm dikte.
- Steek er met een kartelvorm of ronde vorm van 7 a 8 cm diameter rondjes uit.
- Leg de deegplakjes in de muffinvormpjes en vorm met je vingers de tartelette.
- Prik de tartelette bodem in met een vork.
- Zet de tartelette 15 minuten koud weg.
- Verwarm ondertussen de oven op 180°C.
- Bak de tartelette in 13-18 minuten goudbruin en gaar.
- Haal de tartelette wanneer deze iets afgekoeld is voorzichtig uit de vorm.
- Laat verder afkoelen op een rooster.
Tips & Tricks bij het tartelette recept:
- Je kunt de tartelettes ook over de onderkant van de muffinvorm vormen. Dan worden de tartelettes iets groter.
- Ook kun je dit recept gebruiken met echte tartelettes vormpjes.
- Mocht het deeg te droog zijn druppel dan wat ijswater bij het deeg tot je een mooi samenhangend deeg krijgt.
- Je kunt het recept ook met de keukenmachine maken en vervolgens mij je handen nog even goed door kneden.
- Het is een wrijfdeeg. Dat betekend dat je de boter en de bloem als het ware door elkaar wrijft. Het deeg heeft een beetje warmte van je handen nodig om de juiste consistentie te krijgen.
- Geen uitsteekvorm in huis, gebruik een glas.
- De gemalen amandelen kun je 1 op 1 vervangen met amandelmeel. Of je kunt deze vervangen voor dezelfde hoeveelheid bloem.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie