Swiss meringue botercreme is een Zwitserse botercreme welke word gemaakt met eiwit. Het lijkt op de Italiaanse botercreme maar verschilt hiervan in de bereidingswijze. Waar je bij de Italiaanse variant de suiker verwarmt tot een bepaalde temperatuur, verwarm je bij de Zwitserse botercreme het eiwit met suiker au bain marie tot de suiker kristallen volledig opgenomen zijn. Hier komt de naam Swiss meringue ook vandaan. Je maakt een soort meringue ook wel eiwitschuim genoemd.
Het eiwit in de botercreme zorgt ervoor dat wanneer de Swiss meringue opstijft in de koelkast de botercreme harder word als anders. Het word een soort van harde creme.
Swiss meringue botercreme recept
Ingrediënten
- 500 gram roomboter
- 150 gram eiwit (+- 5 eieren)
- 125 gram suiker
- snuf zout
- 24 gram vanillesuiker (=3 zakjes)
Bereidingswijze
- Verwarm een pan water op het vuur en plaats hier een hittebestendige kom in. Het water mag de kom niet raken.
- Klop het eiwit in de kom met het zout luchtig.
- Klop beetje bij beetje de suiker toe.
- Blijf voortdurend kloppen tot alle suiker is opgelost.
- Wrijf van eiwitschuim tussen je vingers en voel of alle suikerkristallen weg zijn.
- Haal van het vuur en mix het eiwit 4 a 5 minuten op de hoogste stand stevig.
- Verwissel eventueel de mixhaak voor de ballongarde.
- Mix tot het eiwit nog wat verder is afgekoeld of laat het even staan. 5 tot 10 minuten.
- Voeg blokje voor blokje de koude boter toe.
- Blijf kloppen tot een homogene botercrème.
Tips & Tricks bij de Swiss meringue:
- Eventueel kun je vanillesuiker vervangen met gewone suiker.
- Voeg aan het einde van de swiss meringue kleurstof of een smaakje toe. Denk bijvoorbeeld aan een theelepel vanille bourbon of een extract.
- Na het toevoegen van de boter kan het even duren voordat de swiss meringue er goed uitziet. In het begin zal het er wat klonterig uitzien. Blijf doorkloppen tot het er glad uitziet.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Yannick zegt
Kan ik een vanillestokje gebruiken ipv vanillesuiker?
Bakkenderwijs zegt
Het stokje zelf niet omdat je moet mixen en dan zit het stokje in de weg. Wat je wel zou kunnen doen is het vanillemerg uit het stokje halen en die met wat suiker door het eiwit kloppen.
Jill zegt
Hoeveel cupcakes kan ik hier mee opspuiten
Bakkenderwijs zegt
Ik heb even online gezocht en vond een recept met soortgelijke hoeveelheden in combinatie met cupcakes. Hier werd de hoeveelheid van dit recept gebruikt voor ca. 24 cupcakes. Veel bakplezier.