Soesjes maken is niet altijd even makkelijk. Het is als het ware een soort van opgeblazen deeg. En dit kan nog weleens inzakken. Er zijn verschillende soesjes recepten te vinden op het internet. Het verschil zit hem vaak in het gebruik van melk en water. Soezen gemaakt met water worden wat harder dan met melk. Ook geeft melk wat meer smaak aan de soes. Veel recepten zijn 100% melk, 100% vocht of 50/50 melk in combinatie met water. Soezen met melk worden ook wat donkerder en blijven wat kleiner.
Ook ik heb voor een combinatie van de 2 gekozen. Ik heb vroeger weleens soezen gemaakt met een andere oven en nooit ergens last van gehad. Dit maal met een andere oven lukte me het maar niet om de soezen goed te krijgen. Het koste wat spierballen en doorzettingsvermogen om na de derde keer de soezen goed te krijgen. Ik heb ook met het derde recept wat meer water in verhouding gebruikt om er voor te zorgen dat de soezen iets harder worden en hierdoor iets makkelijker te maken.
De naam is ontleend aan het Franse ‘pâte à choux’, wat soezendeeg betekend. Je moet er wat verbeelding voor hebben, maar het gebakken soesje lijkt op een bloemkool. Wat vertaald in het Frans, chou-fleur is.
Soesjes worden gemaakt met kookdeeg. Een kookdeeg word ook wel soezendeeg genoemd. Je maakt het door boter in een pannetje te smelten en vervolgens bloem toe te voegen. De bloem word dan gaar gebakken in het pannetje. Vervolgens word het pannetje van het vuur gehaald en worden 1 voor 1 de eieren door het deeg geroerd. Doordat dit over het algemeen gebeurt met een spatel is het maken van soesjes een spierballen kwestie.

- 150 gram water
- 50 gram melk
- 100 gram boter
- 100 gram bloem
- 3 a 4 eieren
- snuf zout
- Verwarm de oven voor op 180-190°C.
- Verwarm de boter met het water, de melk en de snuf zout in een pannetje tot alles goed gesmolten en heet is.
- Roer met een pollepel krachtig de bloem erdoor en roer tot je geen klontjes meer hebt.
- Laat de bloem al roerende even goed doorgaren tot de bloem een beetje gaat sissen, een bal vormt en aanbakt aan de bodem.
- Haal de pan van het vuur en doe het deeg over in een kom.
- Voeg een ei toe en ga direct roeren met een spatel tot het ei volledig is opgenomen.
- Voeg dan pas het volgende ei toe en herhaal de stap.
- Let bij het vierde ei op of je mengsel niet al te dun word. Het deeg moet glad en soepel zijn en niet uitvloeien. Je kunt ook een deel van het ei toevoegen.
- Doe het beslag in een spuitzak met rond spuitmondje en spuit dotjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Druk/wrijf met een natte vinger of met wat losgeklopt ei de puntjes naar beneden.
- Bak de soesjes ca 20 a 25 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. (De baktijd is ook deels afhankelijk van de grootte van de soesjes) [Maak de oven tijdens het bakken NIET open]
- Laat de soesjes volledig afkoelen voordat je ze vult met een vulling naar keuze.



Tips & Tricks bij het soesjes recept:
- Als er een groot temperatuur verschil is tussen de keuken en de oven kan je na het bakproces de oven eerst op een klein kiertje zetten. Dit voorkomt dat de soesjes schikken en alsnog inzakken. Je kunt zelfs nadat je de oven uit heb gezet de oven nog even dicht laten om de soesjes zo nog wat door te drogen.
- Grotere soezen zullen een langere baktijd nodig hebben. Denk hier aan 25 tot 30 minuten.
- Open de oven tijdens het bakken nooit. Door het temperatuurverschil zullen de soesjes instorten.
- Door de soesjes met losgeklopt ei in te smeren zorg je ervoor dat deze glanzender uit de oven komen.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Vervelende is dat bij het opspuiten op de bakplaat de soesjes al plat zijn
Wat doe ik verkeerd ?
Daar gaat idd iets niet goed. Het is lastig om te zeggen wat er mis gegaan kan zijn. Het kan zijn dat je soezen beslag te dun is door bijvoorbeeld teveel ei. Ook kan het zijn dat het bloemmengsel niet voldoende is gegaard. Soesjes maken is niet makkelijk, ik ben er zelf ook al een aantal keer de mist mee ingegaan. Maar aldoende bakt men.