Een sloffenbodem, je kunt er alle kanten mee uit. Als je de sloffenbodem eenmaal heb kan je deze heerlijk versieren met slagroom en vruchten. Er zijn echt vele soorten sloffen te bedenken.
Wat is een sloffenbodem?
Een sloffenbodem is een bodem van 2 lagen. Een wat harde en een wat zachtere laag. De hardere laag kan je een beetje vergelijken met appeltaart bodem. De zachtere laag met gevulde koek. De zachtere laag is namelijk gebakken amandelspijs.
Ook ben ik nog even verder gaan zoeken naar de oorsprong van de slof. Verder dan dat de naam, welke waarschijnlijk van de vorm van een slof/pantoffel kwam ik niet. Gerben vertelde mij in een reactie dat de slof is uitgevonden door banketbakker Hodes uit Enschede. Hieruit blijkt dan ook dat de gebaksslof van Nederlandse oorsprong is. Dit gebeurde rond de jaren 80. Bedankt voor deze informatie.
Hoe het ook zit met een sloffenbodem kan je volop variëren. Een ander voordeel aan een slof is dat deze niet zo groot is. Nu zie je veel sloffenbodem recepten voor 2 sloffen tegelijk. Ik heb er echter voor gekozen om 1 slof te maken. Zodoende dat onderstaand recept dan ook voor 1 sloffenbodem is. Er is wat voor te zeggen om 2 sloffenbodems tegelijk te maken, maar ik vind het juist mooi om er maar 1 te maken. En verdubbelen van dit sloffenbodem recept kan natuurlijk altijd.
Om een sloffenbodem te maken heb je een speciale sloffenvorm nodig. Nu kun je een sloffenbodem ook in een ander soort vorm maken, al zal je hiervoor misschien de ingrediënten om moeten rekenen. Ik heb een sloffenbodem-vorm gebruikt van 30×8 cm.
Een slof is voor ca. 6 personen. Al is dit natuurlijk wel afhankelijk van hoe groot je de stukken snijd. De aardbeienslof die ik maakte hebben we in 10 stukjes gesneden.
- voor het deeg
- 150 gram bloem
- 55 gram witte basterdsuiker
- 55 gram fijne kristalsuiker
- snuf zout
- 1 theelepel bakpoeder
- 105 gram roomboter
- ½ losgeklopt ei
- rasp van ¼ citroen
- voor de spijs
- 50 gram amandelen
- 50 gram suiker
- ½ losgeklopt ei
- rasp van ¼ citroen
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Bekleed de bodem van de sloffenvorm met bakpapier en vet de ring in.
- Meng voor het deeg de bloem, basterdsuiker, kristalsuiker, bakpoeder, en zout in een keukenmachine door elkaar.
- Voeg de boter en het citroenrasp toe en meng in de keukenmachine tot een geheel.
- Meng als laatste het ei erdoorheen.
- Verpak het deeg in vershoudfolie en leg het minimaal 10 minuten koud weg.
- Voor de spijs doe je de amandelen in een keukenmachine en meng deze samen met de suiker fijn.
- Voeg het ei en de citroenrasp toe en meng dit tot een soepel spijs.
- Haal het deeg uit de koelkast en bekleed de bodem van de sloffenvorm ermee.
- Verdeel, eventueel met een spuitzak, het spijs hierover. Laat 1 cm rondom het spijs vrij.
- Bak de sloffenbodem in ca. 25 minuten goudbruin en gaar.
- Laat iets afkoelen en haal vervolgens uit de vorm. Laat verder afkoelen op een rooster.
- Zet de sloffenbodem daarna koud weg om op te stijven.
Tips & Tricks bij het sloffenbodem recept:
- Om de amandelspijs wat glad te strijken gebruik je de bolle kant van een lepel en maak je deze licht vochtig.
- Het spijs spuit je gemakkelijk met een spuitzak op de sloffenbodem. Ook kan je hier lepeltjes voor gebruiken.
- Je kunt de citroenrasp uit de spijs weglaten als je dit niet lekker vind of als deze niet met de verdere garnering matched.
- Voor het deeg kan je ook de kneedhaken van de mixer gebruiken. Of het volledig met de hand kneden. Maak het deeg echter niet de warm. Gebeurt dit wel leg het sloffenbodem deeg dan wat langer in de koelkast.
- Het maakt niet uit of je blanke amandelen of met vlies gebruikt. Bij gebruik met vlies zal de laag iets donkerder kleuren. Ook kun je amandelmeel in plaats van de amandelen gebruiken.
- Het sloffenbodem deeg kun je eventueel eerst als vorm uitrollen en vervolgens de bodem ermee te bekleden.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Gerben zegt
De gebaksslof die nu alom bekend is is bedacht door banketbakker Hodes uit Enschede, rond de jaren 80.
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor de reactie. Ik ga het gelijk toevoegen in de tekst.