Quatre epices, het zegt je misschien niet. In andere woorden is het een kruidenmengsel van 4 kruiden. Quatre epices komt veel voor in Amerikaanse en recepten uit het Midden Oosten. Het word ook wel aangeduid als vierkruidenpoeder. In Nederland niet heel erg bekend. In Belgie kan je het in de supermarkt kopen.
Het origineel van Quatre epices word gemaakt met gember. Het recept dat ik hieronder zal beschrijven is met kaneel in plaats van gember. Kaneel is een bekende variatie. Ook word in plaats van piment, witte of zwarte peper gebruikt in de mengsels.
Vierkruidenpoeder, of wel quatre epices is een mengsel van nootmuskaat, kaneel, kruidnagelpoeder en fijngemalen piment. Je komt het weleens tegen in soepen en ragouts.
Ik gebruikte quatre epices om het gehakt van de burekas mee te kruiden. Een bladerdeeghapje met gehakt.
Ik ben benieuwd waar quatre epices nog meer voor gebruikt word. Ben jij er mee bekend? Laat een reactie achter onderaan deze blog.

- 2 theelepels kruidnagelpoeder
- 2 theelepels kaneel
- 1 theelepel fijngemalen piment
- 2 theelepels nootmuskaat
- Meng alle kruiden door elkaar en bewaar het in een goed afgesloten potje.

Tips & Tricks bij de quatre epices:
- Mocht je niet zoveel nodig willen maken, kan je het recept gemakkelijk door de helft doen. Of misschien zelfs maar 1/4 maken.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Mijn vader (bakker uit een grote bakkersfamilie, overleden 1987) gebruikte voor zijn speculoos (voor totaal 3,1 kg speculoosdeeg (bloem, basterdsuiker, boter, water)) 3 à 4 goedgevulde koffielepels van volgende mengsel: 3 delen kaneelpoeder en 1 deel 4-kruidenmengsel. Heerlijke koeken!
Bedankt voor je bericht en vooral de tip. Het geheim van de chef. Ben er wel benieuwd naar.
Hallo,
Wil je de rest van het speculoosrecept ook delen?
Mvg
Lut