
Hummus recept
Een basis recept voor hummus. Wat een puree is op basis van kikkererwten, tahin (sesampasta) en enkele andere ingrediënten. Hummus komt ook onder de noemer humus, hoummous en hoemoes voor. Maar hummus is wel de meest gebruikte benaming van het ritje.
Hummus is afkomstig uit de Libanese keuken en heeft heel wat aan populariteit gewonnen de laatste jaren. In elke supermarkt vind je haast wel terug. Je hebt verse hummus, maar je kan het ook in blik terugvinden.
Onderstaand hummus recept is een basis recept. Je kunt dit recept volledig naar smaak aanpassen.
Hummus word vaak op een broodje of toast gegeten. Ook word het geserveerd bij falafel. In dit basisrecept. Wat eigenlijk de simpelste vorm is. Zitten de ingrediënten, kikkererwten, tahin, knoflook, citroensap en zout.
Hummus is vegetarisch en erg gezond. Het bevat echter wel veel calorieën. Dit komt voornamelijk door de kikkererwten in de hummus. Maar behalve veel calorieën heeft hummus heel veel goede eigenschappen. Waardoor je het toch zeker onder gezond mag noemen. In de kant en klare hummus uit de winkel kan nog weleens het een en ander toegevoegd zijn. Des te reden te meer om de hummus zelf te maken. Zo weet je precies wat er in zit.
Tegenwoordig zijn ze ook steeds vaker aan het experimenteren met hummus zonder kikkererwten. Er word dan bijvoorbeeld gebruik gemaakt van linzen of doperwten. Maar volgens mij mist dit de essentie van hummus toch wel een beetje.

- 1 blik gekookte kikkererwten (400 ml)
- 2 eetlepels tahin (sesampasta zonder zout)
- 1 eetlepel citroensap
- ¼ theelepel zout
- 1 teentje knoflook
- paar druppels (ijs)water
- Laat de kikkererwten goed uitlekken.
- Doe de kikkererwten met de tahin, het citroensap, het zout en de knoflook in een keukenmachine of blender.
- Maal dit fijn.
- Druppel er een paar druppels (ijs) water in tot je de juiste consistentie heb.
- Bewaar afgesloten in de koelkast.


Tips & Tricks bij het hummus recept:
- Hummus word vaak bewaard door er een scheutje olijfolie over te gieten voor je het afsluit in de koelkast.
- Voeg naar smaak een tweede teentje knoflook toe of laat deze zelfs volledig weg.
- De afgesloten hummus blijft enkele dagen goed in de koelkast.
- Laat de hummus vo0r gebruik 30 minuten rusten na bereiding.
- Haal de humus een half uur voor serveren uit de koelkast voor de beste smaak.
- Vang het vocht van de kikkererwten op en gebruik het in dit vegan schuimpjes recept.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie