Harde wener deeg word ook wel 123 deeg genoemd. 1 deel suiker, 2 delen roomboter en 3 delen bloem. Afhankelijk van het gebruik aangevuld met een eitje. Deze zorgt voor extra bindkracht. Ook word er weleens bakpoeder toegevoegd voor wat luchtigheid.
Harde wener deeg is ook goed van te voren voor te bereiden. In de koelkast is het zo’n 2 weken houdbaar. Ook laat harde wener deeg zich goed invriezen. Je kunt het dan 3 tot 6 maanden in de vriezer bewaren.
Voor veel verschillende baksels word harde wener deeg gebruikt. Van taarten tot koekjes. Dit keer maakte ik een cranberry curd taart met een harde wener bodem.
Met onderstaand harde wener deeg recept bekleedde ik royaal een vorm van ca. 24cm diameter.
Rating
- 75 gram suiker
- 150 gram roomboter
- 225 gram bloem
- 15 ml water
- 1 ei
- snuf zout
- Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en maal/kneed tot een deeg.
- Kneed het deeg nog even goed met de hand door en verpak het in vershoudfolie.
- Leg het deeg minimaal een half uur koud weg voordat je deze verder gebruikt.
- Voor het afbakken
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een vorm in van ca. 24cm diameter.
- Rol het deeg uit tot ca 28 cm diameter op een werkblad bestrooid met bloem.
- Bekleed de vorm ermee.
- Leg een vel bakpapier over het deeg gevormd.
- Vul de vorm met bakbonen.
- Bak 15 minuten.
- Verwijder het bakpapier en de bakbonen en bak nog ca. 10 minuten door tot goudbruin aan de randjes.
- Laat volledig afkoelen.
Tips & Tricks bij het harde wener deeg:
- Wil je iets zoeter harde wener deeg kan je een beetje spelen met de hoeveelheid suiker. Dit doet echter wel iets aan de structuur van het deeg. Maar het is zeker mogelijk.
- Harde wener deeg is een vrij simpel deeg om te maken. Het is makkelijk om in een keukenmachine te maken, maar met de hand kan ook. Zorg er in dat geval wel voor dat je het deeg iets langer in de koelkast legt. Door de warmte van je handen word het deeg zachter.
- Als de randen een beetje goudbruin beginnen te kleuren is de harde wener bodem klaar. Laat deze niet te donker worden.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Wouter zegt
Harde wener deeg. 1:2:3 komt overeen met
75:150:225 . En dus niet 300 !
Foutje in de receptuur denk ik?
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor de reactie en het melden. Ik heb het even nagezocht en het klopt idd dat er een foutje stond. Heb het direct aangepast in het recept.
Roelien van Empel zegt
Is een gebakken bodem een daag of twee te bewaren of geeft dat veel smaakverlies?
Bakkenderwijs zegt
Je kan een harde wener deeg bodem zien als een grote koek. Goed luchtdicht afgesloten is die zeker een dag of 2 te bewaren. Maar net zoals bij een koekje kan het iets afdoen aan de structuur. Soms word het knapperige wat zachter. Nadeel is dat de bodem wat groter is dan een koekje en niet gemakkelijk in een goede koektrommel kan.
R van Gemert zegt
Hoe krijg ik de bodem uit de vorm zonder dat de rand stuk gaat
Bakkenderwijs zegt
De bodem zou door het bakken wat los moeten komen. Laat de bodem echter eerst helemaal afkoelen en dan kan je hem misschien op je hand voorzichtig uit de vorm halen. Zou je vaker dit soort taartbodems maken dan raad ik je aan is naar zo’n taartvorm met losse bodem te kijken. Die gaan er het makkelijkste van af.