
Golden syrup recept
Golden syrup is een rietsuiker stroop. Het heeft de consistentie van honing.
Dit golden syrup recept word gemaakt met gewone kristal suiker. Als deze op is zal ik het nog eens met rietsuiker zelf proberen te maken en kijken hoe dat word. Rietsuiker heeft iets andere eigenschappen als kristalsuiker, maar het is zeker het proberen en de vergelijking waard.
Golden syrup kan je ook in de supermarkt kopen, maar kan soms best prijzig zijn.
Je ziet steeds vaker in recepten golden syrup voorbij komen. Vooral bij recepten vertaald uit het Engels komt golden syrup met enige regelmaat voor. Je kunt golden syrup wel vervangen voor honing, maar dit is toch net weer wat anders.
Golden syrup vertaald betekend gouden siroop en dat is ook wat het is, een goudkleurige siroop. De gouden kleur komt van het licht karameliseren van de suiker.
En je zal het misschien niet zeggen, maar je kunt golden syrup ook zelf maken. Hier moet ik wel een kanttekening bij geven dat je in dit geval golden syrup van (riet)suiker maakt. En golden syrup die je in de winkel koopt van de sappen die vrijkomen bij het maken van rietsuiker (en de bijproducten daarvan) is gemaakt. Er zit dus wel iets verschil in. Maar je kunt dit recept er wel voor gebruiken wanneer er in een recept om golden syrup gevraagd word. Je hebt er wel wat geduld bij nodig. Denk aan 1 a 2 uur.
Als tip had ik gevonden dat als je bij het koken van de golden syrup de temperatuur op 105°C moet proberen te houden. Dit is bijna onmogelijk. Zelf heb ik de golden syrup zo rond de 110°C gehouden.

- 500 gram suiker
- 100 ml water + 100 ml kokend water
- theelepel citroensap
- Doe alle ingrediënten in een pannetje met dikke bodem en breng al roerende aan de kook.
- Laat zachtjes pruttelen op een temperatuur van rond de 110°C.
- Als de temperatuur eroverheen gaat haal het pannetje dan van het vuur en laat het iets afkoelen alvorens het weer terug te zetten.
- Blijf dit volhouden tot de golden syrup de juiste kleur heeft gekregen.
- Als de golden syrup de juiste kleur heeft gekregen voeg dan 100ml kokend water toe.
- Haal de golden syrup van het vuur en giet deze door een zeefje in een afsluitbare pot.
- Laat de golden syrup minimaal 4 uur afkoelen.


Tips & Tricks bij de golden syrup:
- Als je een gesteriliseerde pot gebruikt voor de golden syrup is de golden syrup langer houdbaar.
- Voor dit recept is het wel handig om een suikerthermometer te gebruiken.
- De golden syrup zal tijdens het afkoelen indikken.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Hoi,
even een vraagje hoelang is dit houdbaar?
Als de pot golden syrup gesteriliseerd is kan je zeker aan maanden tot misschien wel een jaar denken. De golden syrup is zowat puur suiker en dat is lang houdbaar.
Begrijp ik goed dat je er uiteindelijk 2x 100 ml water bij moet doen. Er staat eerst dat je alle ingrediënten in de pan doet. Dat is dan dus de suiker het water en de citroensap. Later in je uitleg voeg je aan het eind nog 100ml komend water toe.
Klopt helemaal. Ik heb het gelijk even verduidelijkt in de ingrediënten van het golden syrup recept. Bedankt voor de reactie.
Wat je hier hebt gemaakt is een soort dikke gekarameliseerde suikersiroop. “Golden syrup” is toch echt iets anders en kun je niet zelf van suiker maken.
Ik denk wel dat de smaak van deze siroop die van golden syrup benaderd, vooral als je rietsuiker gebruikt, maar dan zou ik het citroensap weglaten.
Echte golden syrup is een stroop, gemaakt door suikerrietsap in te dikken. De ‘gouden’ kleur en toffee achtige smaak komt van allerlei andere dingen die naast het suiker in het sap zitten. (En dus niet van het karameliseren van suiker). Op dezelfde manier wordt ook de Nederlandse ‘keukenstroop’ gemaakt, maar dan van suikerbieten.
Bedankt voor uw reactie en de uitleg. Ik heb een kanttekening bij het recept gemaakt.
Ontelbare chefs die het op vergelijbare manier zelf maken voor recepten zoals Chinese mooncakes. Natuurlijk heb je officieel gesproken gelijk, maar toch verdedig je een voedselgigant die geld verdiend aan een afvalproduct, net als voor keukenstroop. Trouwens, veel meer dingen die in de supermarkt liggen en die je makkelijk zelf kan maken, zoals pindakaas, gecondenseerde melk, of gewoon simpele chocolademelk zijn anders dan zelfgemaakt. Producten hoeven niet 100% gelijk te zijn aan de fabrieksversie om een vergelijkend effect of smaak te krijgen. Al deze producten zijn ooit zelf samengesteld uit winstbejag. De orginele pindakaas was gewoon puur en alleen pinda. Nu is het een ongezond mengsel van transvetten, tenzij er 100% op staat. Als een fabriek puur alleen golden syrup zou maken denk je dan dat ze dat op dezelfde manier gingen doen? Natuurlijk niet, veel te kostbaar. Het hoeft niet precies hetzelfde te zijn. De ene kleur oranje is de andere ook niet, maar toch heet het gewoon oranje. Vrijwel alle supermarkthoning is verdund is met suikerwater. Dus een imker zou het volgens jouw principe ook fout doen want het is niet hetzelfde product als het potje honing uit de fabriek.
Bedankt voor je reactie. Daar heb je zeker gelijk in.
Citroensap helpt bij het inverteren van de suiker en werkt kristallisatie tegen. Wordt waarschijnlijk al eeuwen voor dit doel gebruikt.
Waar kan ik goudstroop koopen
Golden syrup was vroeger altijd te koop bij de AH. Ik heb even voor je gekeken en zag deze daar niet meer staan. Na wat verder gezocht te hebben kwam ik erachter dat Golden Syrup nog te koop is bij de Sligro, Makro een enkele Jumbo supermarkt en sommige Toko’s en natuurwinkels zoals bijv. Marqt. Ook kun je het online kopen. Het bekendste merk van Golden Syrup is van Lyle’s.
Beste, het afkoelen is het met deksel dicht of open?
Groetjes
Ik heb de golden syrup zonder deksel af laten koelen.
Dit is bijna 1 op 5 water suiker. Klopt dat? Op 110° heb je ongeveer nog maar 20% water in de suiker. Hoe langer het pruttelt hoe meer vocht verdampt en hoe hoger de temperatuur stijgt, dus ik snap echt niet hoe je dat voor elkaar krijgt! De andere golden syrup recepten die ik heb gezien en gemaakt hebben ongeveer een 1 op 2 water suiker ratio. Ik ga het toch eens proberen, bedankt.
Ik ben benieuwd naar je verdere bevindingen. Ik heb het zelf op deze manier gemaakt met een flinke dosis geduld.