Gnocchi maken kan je zelf. Het lijkt misschien wat lastig, maar dat valt eigenlijk best mee. Zeker als je de stap voor stap volgt zal je zien dat het best meevalt. Gnocchi maken kan wel een tijdrovend klusje zijn. En het is het lekkerste als gnocchi vers is. Daardoor kan je niet zeggen van ik ga even een dag van te voren gnocchi maken. Gnocchi maken kun je een beetje zien als deeg maken voor bijvoorbeeld koekjes. Je maakt het deeg, rolt het uit, snijd het in stukjes en vormt de gnocchi. Wil je snelle gnocchi maken, dan kan je het gnocchi vormen achter wegen laten.
Wat is gnocchi?
Gnocchi behoort tot de pasta soorten. Het word gemaakt van aardappel en bloem. De aardappels worden gekookt en vervolgens met bloem en vaak een eitje tot een deeg gekneed. Hiervan worden kleine gnocco gevormd. Gnocco is het enkelvoud van gnocchi. Het betekend klont. En dat is wat gnocchi is, een pasta klontje. Gnocchi spreek je uit als njokki. De typische gnocchi vorm heeft ribbeltjes. Bij gnocchi maken is dat het echte tijdrovende klusje. Ieder deegballetje word dan over een vorm/rooster gerold.
Onderstaand zie je how to gnocchi maken. Het is een basis recept voor enkel het gnocchi gedeelte. Van daaruit kun je velen kanten op. Voor het recept word 500 gram aardappelen gebruikt. Ik heb hier een stoom ovenschotel voor 4 personen mee gemaakt (zie laatste reeks stappenfoto’s). Stap voor stap gnocchi maken doe je zo.
- 500 gram aardappelen (kruimig)
- 150 gram bloem
- ½ ei (eventueel)
- snufje zout
- Kook de aardappel gaar met het snufje zout.
- Stam ze fijn.
- Laat de aardappels 5 a 10 minuutjes afkoelen
- Meng het ei door de aardappelpuree.
- Kneed de bloem door de puree. (Kneed niet langer als nodig)
- Rol slierten van het deeg.
- Snij deze in kleine stukjes.
- Laat de gnocchi zo of rol ze stuk voor stuk met een vloeiende beweging over een vorm.
- Laat de gnocchi zo'n 15 minuten rusten.
- Breng water aan de kook.
- Voeg de gnocchi toe.
- Als de gnocchi begint te drijven kook dan nog 1 minuut door.
Tips & Tricks bij het gnocchi maken:
- Kneed niet langer dan nodig. Hierdoor kan de gnocchi taai worden.
- Bij het kneden van het deeg zal de aardappel puree nog warm zijn. Dit is goed.
- Snelle gnocchi maak je door het rollen over de vork over te slaan.
- Probeer de gnocchi ongeveer even groot te snijden om gelijke garing te krijgen.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie