Genoise biscuit is in tegenstelling tot het gewone biscuitbodem recept verrijkt met boter. De toevoeging van boter zorgt voor een rijkere smaak, maar zal daardoor ook iets aan luchtigheid in vergelijking met het gewone biscuit verliezen.
Genoise biscuit vind zijn oorsprong in Italië. Het zal dan waarschijnlijk ook niet gek klinken dat genoise biscuit word gebruikt voor het maken van lange vingers. Een van de belangrijkste ingrediënten van tiramisu, een bekend Italiaans dessert. Op Bakkenderwijs vind je een tiramisutaart recept. In dit recept word ook gebruik gemaakt van een genoise biscuitbodem.
Genoise biscuitbodem recept
Rating
Ingrediënten
- 6 eieren
- 160 gram suiker
- snuf zout
- 1 theelepel vanille extract
- 150 gram patentbloem
- 20 gram maïzena
- 75 gram boter
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Vet een vorm met een diameter van 23cm.
- Mix de eieren op de hoogste stand.
- Voeg beetje bij beetje de suiker, de snuf zout en het vanille extract toe.
- Mix het geheel voor ca. 10 minuten schuimig.
- Smelt de boter.
- Meng de bloem en de maïzena goed door elkaar.
- Zeef het bloemmengsel boven het eischuim en "vouw"' het er voorzichtig doorheen.
- Vouw vervolgens de gesmolten boter erdoor. Spatel echter niet langer dan nodig is.
- Verdeel het beslag over de vorm.
- Bak de genoise biscuitbodem in ca. 25 a 30 minuten gaar.
Tips & Tricks bij de genoise biscuitbodem:
- Vouwen is een manier van spatelen. Je vouwt als het ware het beslag door elkaar heen. Dit in tegenstelling tot roeren. Roeren zorgt er namelijk voor dat het beslag teveel lucht verliest. Door het te vouwen beperk je het luchtverlies van het beslag.
- Boter is vet en zorgt ervoor dat het beslag aan luchtigheid verliest. Spatel daarom niet langer dan nodig de boter door het beslag heen.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Gosia zegt
Hoi. is patentbloem van lidl goed voor het maken van een biscuit?
Bakkenderwijs zegt
Hoi Gosia, patentbloem van de Lidl is heel goed te gebruiken voor het maken van het Genoise biscuitbodem recept. Uit onderzoek blijkt zelfs het patentbloem van de Lidl heel goed te scoren.
Joyful Cakes by Lena zegt
Dit is exact het cakerecept van mijn moeder. Eén ding zou ik nog als tip willen geven: zet de kom in een teiltje met heet/warm water. Dat geeft nog meer luchtigheid aan het beslag.
Bakkenderwijs zegt
Wat leuk om te horen en bedankt voor de extra tip.
Elize zegt
Welke maat springvorm is er gebruikt?
Bakkenderwijs zegt
Voor het genoise biscuitbodem recept is een springvorm van 23 cm diameter gebruikt.
Melissa zegt
Ik heb dit biscuit geprobeerd en het smaakte heerlijk! Bedankt voor het recept. Vind de smaak net wat beter dan gewone biscuit doordat er boter in gaat. Volgende keer laat ik hem iets korter in de oven zodat hij minder droog wordt. Ik maakte wat meer biscuit in verhouding om dat ik een hoge taart wilde en liet ‘m voor de zekerheid dus wat langer in de oven..
Vraagje: als ik chocolade biscuit wil maken, hoeveel bloem moet ik dan vervangen door cacaopoeder?
Bakkenderwijs zegt
Wat goed te horen dat de Genoise biscuitbodem geslaagd is. Iedere oven, en soms ook vorm, is net weer iets anders. Het is altijd een beetje uitproberen voor de ideale baktijd.
Een chocolade biscuit heb ik zelf nog niet gemaakt. Denk dat ik die maar eens op het lijstje moet zetten. Ik heb het wel even voor je opgezocht en kon vinden dat je 10% moet vervangen voor cacao. En dan het beste ook nog een ei toe kan voegen. Ik hoop dat je hier wat mee kan.
Met smakelijke groet, Yvonne