Wat is dacquoise?
Dacquoise is een hazelnoot merengue bodem. Qua naam is het bij veel mensen niet echt bekend. Maar kans is groot dat je weleens een gebakje met een dacquoise bodem heb gegeten.
Een dacquoise word gemaakt met eiwit en hazelnoot. Hieraan word een beetje bloem en suiker toegevoegd.
Ik heb de dacquoise bodem jaren geleden voor het eerst gemaakt. Ik ben toen aan de slag gegaan met een hazelnoot creme taart. Deze was toen der tijd erg goed gelukt. Ik had nog geen blog en heb deze daarna nooit meer gemaakt. Tot ik nu weer aan de slag ging ermee.
Met onderstaand dacquoise recept maak je 2 bodems van ca. 25 cm diameter. Jaren geleden maakte ik met dit recept 2 bodems van 28 cm. Het kan soms lastig zijn als de luchtigheid wat minder is dat te halen. Dit keer maakte ik een 25cm bodem. Mocht je maar 1 bodem nodig hebben, kun je het recept makkelijk door 2 delen. De bereidingswijze voor 1 bodem dacquoise blijft hetzelfde.
Voor het maken van een dacquoise is het handig om een spuitzak te gebruiken met een rond spuitmondje
Rating
- 200 gram eiwit
- 30 gram suiker
- 200 gram hazelnoten
- 40 gram patentbloem
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Hak de hazelnoten fijn.
- Klop het eiwit op hoge snelheid stijf.
- Voeg al kloppend beetje bij beetje de suiker toe.
- Zeef de bloem boven het eiwitmengsel.
- Spatel/vouw het voorzichtig erdoor.
- Spatel/vouw de gehakte hazelnoten erdoor.
- Schep het beslag in een spuitzak met een spuitmondje van ca. 11 mm diameter.
- Spuit een cirkel op bakpapier. Werk van binnen naar buiten.
- Herhaal dit op een 2de bakpapier.
- Bak de dacquoise in ca. 15 minuten gaar.
Tips & Tricks bij dacquoise:
- Zorg dat je gereedschap vetvrij is. Door vet zal je eiwit niet stijf worden.
- Zorg dat je hazelnoten niet te grof zijn. Anders kunnen ze niet door de spuitmond.
- Teken een rondje op bakpapier en draai het bakpapier om. Zo kun je precies zien wat je moet spuiten.
- Je kunt de dacquoise eventueel ook zonder spuitzak maken. Schep de dacquoise op bakpapier en gebruik een paletmes om de juiste vorm te krijgen.
- Dit is ook handig als je wat grovere stukjes hazelnoot in de dacquoise wilt.
- Bak de dacquoise bodems in 2x als je oven niet groot genoeg is.
- Je kunt er bij dacquoise ook voor kiezen om de hazelnoten volledig fijn te malen in de keukenmachine.
- Na het bakken kun je eventueel met een ronde vorm de randjes bijsnijden.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Evelyn zegt
Bedankt voor de goede uitleg en tips. Het lijkt me erg lekker Ik ga het zeker proberen.
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor de reactie en heel veel bakplezier.