Google je curd dan kom je waarschijnlijk op een hele hoop lemon curd recepten. Dit is toch wel de bekendste onder de curd. Maar er zijn veel meer curds te maken. Wat dacht je van een cranberry curd. Een heerlijke curd op basis van cranberries.
Curd is typisch Engels. Het is als het ware een custard, wat een soort van vla is. Het word gemaakt met eieren, boter, suiker en in het geval van de cranberry curd, cranberries. Wanneer je curd vertaald naar het Nederlands zal het de betekenis wrongel weergeven. Iets met samengeklonterde eiwitten. Nu klinkt het een beetje raar. Maar door verwarming van curd word de curd dikker.
Een curd word over het algemeen niet zo gegeten. Zoals je bijvoorbeeld vla eet. Daar is het te sterk voor. Je eet het vaak in combinatie met iets. Als in gebak bijvoorbeeld. Ik maakte de cranberry curd voor een cranberry curd taart. Je ziet een laagje curd ook vaak terug in combinatie met scones. En er zijn ook mensen die curd op de boterham smeren als een soort van pasta.
Ik maakte de cranberry curd omdat ik een zak cranberries had liggen. Cranberries zijn erg gezond. Ze zitten vol met vitamines en mineralen. Bevorderen de groei, het herstel en zorgen voor een betere weerstand. Cranberries zijn vooral bekend door hun werking tegen blaasontstekingen.
Dit recept is voor een potje van 200 a 300 ml cranberry curd.
- 340 gram verse cranberries
- 200 gram suiker
- schil en (ca. 120ml) sap van 1 sinaasappel
- 120 gram roomboter
- 2 eieren + 2 eigelen
- Doe de cranberries met de suiker, sinaasappelschil en het sap in een steelpannetje.
- Breng aan de kook en laat zachtjes sudderen tot de cranberries open springen. (ca. 10 min)
- Wrijf door een zeef/passeerzeef.
- Roer de boter door het mengsel tot de boter gesmolten is.
- Klop de eieren los en klop hier een beetje van het cranberry mengsel door.
- Klop vervolgens door de rest van het cranberry mengsel.
- Giet het mengsel terug in het pannetje en verhit tegen de kook aan/ licht bubbelend.
- Verwarm ca. 10 minuten tot de cranberry curd langzaam dikker word.
- Wrijf de cranberry curd door een zeef en dek af met vershoudfolie. Zorg ervoor dat de folie de bovenkant van de cranberry curd raakt.
- Laat volledig afkoelen alvorens je de curd over doet in een potje.
- Bewaar de cranberry curd in de koelkast.
Tips & Tricks bij de cranberry curd:
- Als er op de achterkant van een pollepel een laagje achter blijft is de cranberry curd gereed.
- Je kunt er voor kiezen om bij de eerste keer zeven de cranberries eerst te blenden.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie