
Botercreme met aardbeien banketbakkersroom
Mijn kleine neefje wordt 3 jaar en daar moet natuurlijk een lekkere taart voor gebakken worden. Het word een taart met fondant, waar een afbeelding van The good dinosaur op komt te staan.
De buitenkant is dus bekend, maar nu de binnenkant, misschien voor een kind niet het belangrijkste. Dat is toch wel hoe die eruit ziet, maar voor de andere moet de taart toch naast mooi ook erg lekker zijn. Bij een fondanttaart maak ik gebruik van botercrème. Dit keer heb ik gekozen voor een botercrème met aardbeien banketbakkersroom.
Met het recept voor botercrème met banketbakkersroom van custard in mijn achterhoofd houdende ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik direct opgeschreven wat ik allemaal gedaan had, anders had ik het niet meer door kunnen vertellen, want lekker dat de taart was. De kinderen konden er geen genoeg van krijgen en de volwassenen ook niet.
Rating

- 250 gram aardbeien
- 2 eidooiers
- 1 eetlepel bloem (=12 gram)
- 25 gram suiker
- volle melk (+- 125 ml)
- 250 gram boter
- 60 gram poedersuiker
- Pureer 125 gram aardbeien, doe deze over in een maatbeker en vul het geheel aan tot 250 ml met de melk.
- Klop de eieren met de helft van de suiker los en klop hier de gezeefde bloem door.
- Breng de aardbeienmelk met de rest van suiker aan kook.
- Haal de aardbeienmelk van het vuur en giet een beetje van de melk over het bloemmengsel en meng dit goed door elkaar.
- Meng vervolgens het bloemmengsel door de rest van de melk en zet deze terug op het vuur.
- Kook het geheel onder voortdurend roeren klaar in ca. 3 minuten.
- Haal het van het vuur af en giet het over op een bordje of schaaltje. Dek deze direct af met vershoudfolie om een velletje te voorkomen.
- Laat het de aardbeien banketbakkersroom volledig afkoelen.
- Mix de boter met de poedersuiker goed romig en zalverig.
- Als de aardbeien banketbakkersroom volledig is afgekoeld mix je deze door de boter heen.
- Snijd de overige aardbeien in stukjes en meng deze als laatste door de botercrème heen.



Tips & Tricks bij de botercrème met aardbeien banketbakkersroom:
- Mocht je een taartbodem willen afsmeren met de botercrème is het handig een beetje apart te houden voordat je de aardbeien erdoorheen mengt.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Klinkt heel goed en lekker! Ik ga dit recept maken voor tussen een chocoladebiscuit.
Vraag: is de hoeveelheid botercrème die je hieruit haalt genoeg voor een 3-lagentaart van 24 cm doorsnede?
Dat is een lastige. Het gaat om een 3-lagentaart met de grootste bodem 24 cm en dan kleiner?
Om een inschatting te geven, ik heb deze botercrème met aardbeienbanketbakkersroom gebruikt voor de vulling van een 28cm taart. Dit was echter een enkele laag. Het ligt er ook een beetje aan hoe dik je de vulling wilt hebben. Ik hoop dat je hier wat mee kan en ben benieuwd hoe je taart geworden is. Het klinkt iig erg lekker. Succes.
Is het ook mogelijk om de botercreme weg te laten? Dus alleen de banketbakkersroom met aardbeien?
Dit is zeker mogelijk. Je zou dan de stukjes aardbei door de aardbeien banketbakkersroom kunnen doen of er voor kunnen kiezen de overige aardbeien mee te pureren en het geheel aan te vullen met de melk tot 250 ml. Ik hoor graag of het gelukt is.
Is het mogelijk om de aardbeien te vervangen door een ander fruitsoort, bv mango?
Het is zeker mogelijk de botercreme met een andere fruitsoort te maken. Je zal dan wel rekening moeten houden met het vochtgehalte en de zoetheid van het fruit.
Heb het gemaakt precies volgens recept maar was 1 grote faal, de room wilde niet mengen met de botercreme!
Wat jammer dat de botercreme niet gelukt is. Ik kan niet zien wat er misgegaan is bij je. Het enige wat ik kan bedenken is dat de banketbakkersroom misschien te waterig of te warm is geweest. Het blijft gissen.
Ik heb deze botercreme met aardbeien banketbakkersroom meerdere malen gemaakt. Het recept klopt echt. Ik zal de temperatuur tip onder het recept toevoegen. Bedankt voor je reactie.
Wat voor boter moet je gebruiken? Roomboter of kan het ook met keuken margarine?
Ik zal roomboter voor deze botercreme aanraden. Deze botercreme met aardbeienbanketbakkersroom word vaak gebruikt om gebak mee te vullen. Daarvoor smaakt roomboter het lekkerst. Ik denk dat het wel met magarine zou kunnen. Maar heb hier zelf geen ervaring mee. Houd er wel rekening mee dat magarine wat met de smaak kan doen.
Beste,
Moet ik bij bovenstaand recept nog apart boter crème maken of is dit een geheel recept voor een taartvulling?
Alvast bedankt!
Dit recept is voor 1 portie botercrème. Dit kan een volledige taartvulling zijn. Vaak word er nog wel voor het afsmeren van een taart een gewone botercrème gemaakt.
Kan ik de melk vervangen voor amandelmelk?
Ik heb het zelf nooit geprobeerd, maar ik denk dat dat wel moet kunnen.
Kan ik dit een dag van te voren maken? En ook al op de taart smeren? Vr gr andrea
Je kan de botercreme met aardbeien banketbakkersroom een dag van te voren maken en ook al op de taart smeren. Ik zou zelfs aanraden om de botercreme al op de taart te smeren. Dan kan deze goed opstijven in de koelkast. Wil je dit pas de volgende dag doen, laat de botercreme dan eerst op kamertemperatuur komen alvorens je de botercreme opnieuw doorklopt of gebruikt. Botercreme stijft in de koelkast op en anders kan je er niet veel meer mee of raakt het in de schift. Voeg de verse aardbeien pas toe als je de botercreme ook daadwerkelijk gaat gebruiken.
Net deze room gemaakt en wow wat is hij lekker! Heb er een boltaartje mee gevuld. Ik had geen probleem met mengen, volgens het recept volledig laten afkoelen. Deze ga ik vaker gebruiken als vulling!
Super te horen! Bedankt voor de reactie. Hier is de botercrème met aardbeien banketbakkersroom ook echt een favoriete vulling.
ik wil deze vulling maken met biscuit taart in een 24 cm taart vorm.
en dat wil ik in 2 lagen doen .
en nu vraag ik me af of dit genoeg is voor de taart vulling en om het af te smeren zo dat ik er fondant overheen doen
Ik vind dit een lastige te beantwoorden. Het ligt eraan hoe dik je de taart wilt vullen. Ik denk dat het wel kan met 1 portie van het botercrème met aardbeien recept, maar kan het niet met zekerheid te zeggen. Kan zomaar zo zijn dat je dan wat zuinig uitkomt. Denk er bij het afsmeren wel aan dat er geen verse aardbeien in de botercrème zitten. Fondant en vocht zijn niet elkaars beste vrienden. Ik hoor graag je bevindingen qua hoeveelheid.
Hallo,
Kan ik deze vulling gebruiken om er een rolbisquit mee te maken.?
Zo ja, heb ik dan deze hoeveelheid nodig of minder of meer ? Kan de rolbisquit een dag op voorhand volledig klaargemaakt worden en bewaard in de koelkast?
Alvast vriendelijk bedankt voor de tips.
Beste Stephan, je kunt deze vulling zeker gebruiken om een rolbiscuit mee te maken. Ook is het mogelijk deze een dag van te voren te maken. De biscuitrol moet dan idd in de koelkast bewaard worden. Ik heb alleen geen idee hoeveel je ervoor nodig heb. Dat is een beetje afhankelijk van de grote van de biscuitrol. Maar ik denk dat je niet snel meer nodig zou hebben als 1 portie botercreme met aardbeien banketbakkersroom. Hoor graag hoe de biscuitrol geworden is. Met smakelijke groet, Yvonne
Ik wil het maken voor 2 taarten, kan ik gewoon alle ingredienten verdubbelen? Of moet het dan aangepast worden?
Je kan het recept voor botercrème met aardbeien banketbakkersroom gewoon verdubbelen, dat is geen enkel probleem.
Kun je de taart ook invriezen met deze botercreme??
Groetjes,
Angelique
Beste Angelique, het is mogelijk om een taart met botercreme in te vriezen. Zorg er in dat geval wel voor dat de taart langzaam ontdooid. Zet deze eerste vanuit de vriezer in de koelkast en pas op het laatst op het aanrecht. Vries een taart goed luchtdicht verpakt in. Houd er wel rekening mee dat de aardbeien voor extra vocht zorgen. Wanneer deze ontdooien zullen ze misschien wat natter zijn. Met fondant of marsepein kan het wat tricky zijn. Deze kunnen niet goed tegen vocht en als de taart ontdooid kan er condensvorming ontstaan waardoor deze kunnen smelten. Zorg er in dat geval voor dat de aardbeien botercreme als het ware afgesloten is van de fondant/marsepein. Het kan handig zijn om de taart op een rooster te laten ontdooien, zo kan het eventuele condens via de bodem kwijt. Zorg er iig voor dat de temperatuursverschillen niet te groot zijn bij het ontdooien. Succes met de taart.
Bedankt voor de reactie!!
Moet je room exact afdekken met folie zoals op de foto? Ik heb dit in een grotere kom gedaan waardoor er wat condens ontstaat en wat water op room komt te staan. ?
Groetjes
Door de banketbakkersroom af te dekken voorkom je dat er een velletje bovenop ontstaat. In een kom is niet erg. Probeer er voor de volgende keer alleen voor te zorgen dat het vershoudfolie de bovenkant raakt. Met smakelijke groet, Yvonne
Is dit recept veilig voor zwangeren? I.v.m. de eieren.
De eieren die gebruikt worden in dit recept worden goed verhit. Ze worden niet rauw gebruikt. Maar ik ben geen voedingsdeskundige of gynaecoloog. Bij twijfel overleggen of niet doen.
Hoelang kan de vulling incl taart bewaard worden?
De taart kan zo’n 3 a 4 dagen in de koelkast bewaard worden. Zorg dat de taart goed afgedekt is. Het is ook mogelijk om de taart in te vriezen. Dan moet de taart wel langzaam ontdooien anders kan deze gaan “zweten”. Ook kunnen door invriezen de verse aardbeien wat smaak verliezen.
Ik heb voor het eerst een biscuit gemaakt en heb jouw recept hiervoor gebruikt. Deze gevuld met deze aarbeien banketbakkersroom botercrème en afgesmeerd met jouw recept van de mascarponeroom. Alles was gelukt en iedereen vond de taart heerlijk er bleef niets meer van over.?
Wat leuk om te horen en blij dat het helemaal gelukt is. Ik vind deze botercreme met aardbeien zelf ook erg lekker. Bedankt voor het bericht.
zou ik in plaats van bloem custard toe kunnen voegen?
De bloem zorgt ervoor dat de banketbakkersroom zich bind tijdens het verwarmen. Custard is een heel ander product. Ik zou deze niet door elkaar vervangen.