
Biscuitbodem
Zo nu en dan maak ik voor verjaardagen en andere gelegenheden een fondanttaart. Hierbij kan ik me heerlijk uitleven. Mijn creatieve vaardigheden en mijn bakpassie komen dan samen. Ik weet nog heel goed dat ik al bezig was met fondant voordat fondant ook maar een beetje verkrijgbaar was in Nederland. Toen der tijd ben ik zelfs nog opzoek geweest naar een recept om fondant te maken en heb ik ook mijn eigen marshmallow fondant gemaakt. Wat een gedoe was dat. Inmiddels is het fondant bijna overal verkrijgbaar en dit scheelt een hoop. Genoeg over fondant gekletst te hebben, we hebben het hier over de biscuitbodem. Dat is toch wel een basis voor een goede maar ook vooral lekkere fondanttaart.
Onderstaand recept heb ik jaren geleden is uit de Mjamtaart gehaald. Mijn kopietje hiervan heeft inmiddels al vele bakdagen doorstaan, maar voldoet nog altijd. Het is inmiddels meer een check geworden, de ingrediënten en bereiding zit aardig in mijn hoofd geprent. Je kunt dit recept makkelijk delen door het aantal eieren en via het aantal eieren ook weer vermenigvuldigen. 1 ei is 30 gram suiker en 30 gram bloem. 1 ei staat ongeveer voor een 5cm ronde vorm. Met biscuitbodems zal je toch altijd een beetje moeten spelen en uitrekening, omdat je hierbij met verschillende maten heb te maken. Per liter kun je op 3 eieren rekenen. Dat komt neer op 33 cl per ei. Zo kun je ook een beetje per vorm uitrekenen wat je nodig heb. Houd er wel rekening mee dat je niet tot de rand precies rekent.

- 7 eieren
- 210 gram suiker
- 210 gram bloem
- snufje zout
- Verwarm de over voor op 180°C.
- Leg de eieren in warm water voor zo’n 5 a 10 minuten.
- Vet de benodigde vorm in.
- Doe de eieren in een kom en mix ze op de snelste stand.
- Voeg de suiker en het snufje zout toe en mix tot het er licht en schuimig uitziet. (Afhankelijk van de snelheid en kracht van je mixer zal dit zo’n 10 minuten duren.)
- Zeef de bloem boven het eimengsel en spatel dit erdoorheen.
- Als alles goed gemengd is vul je de springvorm.
- Zet de vorm 25 minuten in de oven tot een prikker er schoon uitkomt.
- Als de biscuitbodem klaar is haal je hem uit de oven en check je of de randen goed los zijn (help hiermee een beetje als dit niet het geval is)
- Stort de biscuitbodem voorzichtig op een bakpapiertje en haal indien je een bakpapiertje gebruikt heb deze er voorzichtig af.
- Laat de biscuitbodem afkoelen voordat je hem verder verwerkt.

Tips & Tricks bij de biscuitbodem:
- Gebruik een bakpapier op de bodem van de vorm en vet de randen goed in. Hierdoor zal je baksel uiteindelijk makkelijker uit de vorm loskomen.
- In dit recept NIET teveel roeren, door roeren raak je de luchtigheid kwijt.
- Afhankelijk van de hoeveelheid bloem kun je de bloem in etappes toevoegen.
- Om grote luchtbellen in je baksel te voorkomen tik je de vorm voor het afbakken even af op bijvoorbeeld het aanrecht.
- Veeg het beslag lichtjes tegen de randen aan, dit zorgt ervoor dat je baksel egaler bakt en niet teveel rond komt te staan.
- Mocht je een andere grootte gebruiken zal de oventijd hierbij iets meer of minder worden.
- De ene oven is de andere niet. De ene zal langer nodig hebben dan de andere. Dus hou ten allen tijden je neus in de gaten.
- Om het bakpapier na het bakken goed van het baksel af te krijgen kan je een beetje water er op spreken. Doordat de snelle koeling komt het dan wat makkelijker los.
- Je kunt de kant en klare biscuitbodem goed invriezen. Wikkel hem hiervoor in vershoudfolie. Dit komt ook nog eens de smaak ten goede en maakt hem makkelijker doormidden te snijden.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie