Vanaf januari 2017 zal hier per maand een samenvatting komen met vanalles en nogwat. Wat hebben we allemaal voorbij zien komen. Hoe gaat het met de website qua bezoekers en nog veel meer leuke ditjes en datjes. Maar omdat we in december 2016 live zijn gegaan, maar al eerder aan het knutselen zijn geslagen zal deze allereerste on the blog het hele verhaal van 2016 omvatten.
Zoals jullie misschien al in de over Bakkenderwijs hebben gelezen is in juni 2016 het idee bestaan om te gaan bakbloggen. In eerste instantie was het veel onderzoek doen, ideeën opschrijven en de gedachten laten gaan. Het juiste design vinden zodat de website uitstraalt wat je wilt laten zien. Onderzoek doen naar welke web hosting goed staat aangeschreven en bij je past. Zo kwam ik terecht bij Vimexx. Deze webhoster werd erg goed beoordeeld en ook de service stond erg goed aangeschreven. Hier kwam ik al gauw achter toen ik met een vraag zat. Via een live chat verbinding had ik snel contact en antwoord op mijn vraag. Tot nu toe ben ik er zeer over te spreken en kan ik het een ieder aanraden.
Het wiel opnieuw uitvinden dat kan niemand.
Naast het onderzoek naar web hosting probeerde ik ook te bedenken hoe ik onderscheidend kan zijn. Er zijn een hele hoop foodbloggen op het internet te vinden en hoe kon ik met Bakkenderwijs hiertussen rechtop gaan staan. Verschillende gedachten passeerde. Een aantal die nu nog niet op de site te bewonderen zijn. Maar ook een aantal wel. Een daarvan was het wereldbakkertje. Recepten van over de hele wereld. Een ander daarvan was de geschiedenis van gebak. Naast een recept terug kunnen lezen hoe het gebak of dergelijke ontstaan is. Natuurlijk is geschiedenis van gebak niet nieuw. Het is ook niet voor niks geschiedenis, maar het is iets wat ik erg leuk vind om te onderzoeken en te delen met de bezoeker.
Ook deze on the blog is net weer anders dan bij anderen. Een inkijkje geven in wat er allemaal op de site gebeurt is een leuke toevoeging aan de site. Ook bakbloopers zullen voorbij komen. Hopelijk zullen het er niet al te veel zijn, maar aldoende bakt men. En er gaat bij iedereen weleens iets mis met het bakken. Op het moment misschien niet zo leuk, maar achteraf kunnen we er vast om lachen. Zo had ik bij de havermoutkoekjes opeens een grote koek die uit de oven kwam, in plaats van meerdere losse koekjes. Maar ondanks dat het 1 mega koek was, hij was heerlijk. En na deze bakblooper gingen de rest van de koekjes super.
Webhosting.
Nu kun je ervoor kiezen om te beginnen met een gratis website. Ook is er zelfs gratis hosting te vinden op het internet. Dit heb ik niet gedaan. Ik wilde het gelijk goed doen. Op 17 oktober 2016 registreerde ik de domeinnaam bakkenderwijs.nl en je mag wel weten, daar ben ik best trots op! Daarnaast sloot ik een hostingpakket af. Nu had ik eigenlijk nog niks, behalve een naam en een soort van harde schrijf op het internet waar ik het een en ander kon opslaan.
Inmiddels had ik al wel besloten dat ik het met WordPress ging doen. Ook was ik al opzoek gegaan naar een passende WordPress theme. Ik had er een aantal opgeschreven en na wat tobben degene die het beste bij mijn plaatje aansloot aangekocht. Geïnstalleerd en gaan… Althans dat hoopte ik. In praktijk werkt het niet zo makkelijk. Er zijn nog wat stappen te doen voordat een website er ook echt uitziet zoals de bedoeling is. Uiteindelijk zijn op 31 oktober de eerste echte berichten op de website verschenen. Op dat moment waren we nog vooral in de onder constructie fase, en was de website ook voor Google, Bing, Yahoo en andere zoekmachine onvindbaar.
Het allereerste recept.
Het allereerste recept dat op de website verscheen was de Trempeersiroop. Ik hoor nog zeggen, van alle recepten die je kunt verzinnen begin jij met trempeersiroop. Feit was wel, we zijn van start gegaan. Die dag volgde er nog 4 berichten op de website. En met deze eerste berichten kreeg de website gelijk wat meer vorm en gezicht.
Nadat op 31 oktober de eerste berichten op de website terecht kwamen besloot ik om de datum van live gaan op 1 december te zetten. Met live gaan bedoelde ik vindbaar voor de zoekmachines en bekendheid geven aan de site. Nu we een deadline hadden gesteld moest de site langzaam wat meer gevuld worden.
Ik vond het erg leuk om de geschiedenis van de kletskop uit te zoeken. Ik merkte dat ik in die periode het aan iedereen die wilde luisteren vertelde. Naast de geschiedenis ervan uit te zoeken hoorde er natuurlijk ook een recept bij. Zodoende dat ik de keuken inging om kletskoppen te bakken.
Ook de havermout mugcake was een groot succes. Dit is een zo simpel en snel recept zo uit de magnetron dat iedereen het kan. Zo leerde ik dit recept aan iemand zonder kook of bakervaring en sindsdien maakt hij deze havermout mugcake iedere week wel een keertje. Hij vind hem heerlijk!
December
Zo langzaam maar zeker kwam 1 december steeds dichterbij. Voor mijn gevoel moest ik nog zoveel, maar wist dat dit ook later nog kon. Als de website maar live kon en de bezoeker een mooie website te zien zou krijgen. Je wilt tenslotte dat iemand nog eens terug komt. Het duurde nog even, maar uiteindelijk werden we door Google gevonden.
Naast de website was het ook van belang om op de verschillende social media een account aan te maken. Via Facebook stuurde ik ook de wereld in dat we live waren. De overige social media kwamen wat later. Via Instagram laat ik inmiddels foto’s zien van het bakproces. Onbewerkte foto’s zo met de telefoon genomen. Soms komen foto’s met de telefoon er mooier uit dan die met een goede camera genomen zijn. De telefoons van het moment zijn erg goed geworden in het maken van een kwalitatieve foto. Ook op twitter stuurde ik #mijneerstetweet de wereld in. Google+ en Pinterest heb ik nog niet veel mee gedaan, maar dit gaat zeker nog komen. En als laatste kun je via Bloglovin mijn website volgen.
Wat gebeurde er allemaal?
Om de website beter in de gate te kunnen houden en te kunnen bieden wat de bezoeker graag wilt zien/lezen zette ik Google analytics aan. Google analytics houd bij hoeveel bezoekers er op je site komen, hoelang ze blijven en ook via welke zoekwoorden je in Google gevonden wordt. De allereerste klik via Google kwam via de zoekwoorden recept Cornbread. Geen verkeerde keuze, want dit is een erg lekker cornbread, zeker de moeite waard. Naast de klik op het cornbread kwamen er in de maand December nog 3 andere specifieke klikken door zoekwoorden via Google.
Verder hebben er in December 199 sessies plaatsgevonden. Zijn er 85 gebruikers geweest. Waardoor er 565 pagina’s weer zijn gegeven. De getallen lagen in eerste aanleg iets hoger maar er is eerder sprake geweest van Google analytics spam. Inmiddels heeft Google deze verwijderd uit de statistieken en zijn ze op bovenstaande statistieken uitgekomen. Eerder lagen de statistieken zo’n 20 gebruikers, 60 sessies en 250 paginaweergaves hoger. Maar dit klopte dus niet helemaal. Hopelijk kunnen we deze gang voortzetten en er volgende maand overheen gaan.
Eigen statistieken
In 2016 zijn er 24 berichten geplaatst. Waarvan 14 recepten, 2 reviews, 2 geschiedenis, 3 on the blog, 2 informatief, en 1 how to. Via Facebook hebben er zo’n 46 sessies op de site plaatsgevonden, waarvan de meeste naar de oviebollen review gingen. Op het moment dat we live gingen stonden er 13 berichten op Bakkenderwijs. Met het 14de bericht dat op de dag van live gaan geplaatst werd.
In December werden er 11 berichten geplaatst waarvan 5 recepten. Deze recepten waren allemaal voor koekjes. Het eerste bericht in December was op de eerste en was het bericht dat Bakkenderwijs live is! Het laatste bericht in December was op de 30ste en was het recept voor de kokosmakronen.
2016 het jaar dat Bakkenderwijs is ontstaan!
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie