Dat noten gezond zijn is algemeen bekend. Maar waarom zijn specifiek walnoten zo gezond? Van walnoten word zelfs gezegd dat ze de aller gezondste noten zijn!
Wat is een walnoot?
Een walnoot is een vrucht en groeit aan een boom. Ze worden niet vers van de boom gegeten. Walnoten worden na de oogst eerst een aantal weken gedroogd. Walnoten bewaar je het beste goed afgesloten op een koele plaats. Je kunt ze eventueel ook invriezen. De walnoten blijven dan tot een jaar goed.
Mocht je het leuk vinden om een walnotenboom in je tuin te zetten. Hou er dan rekening mee dat een walnotenboom pas na 15 jaar vrucht geeft.
Waarom zijn walnoten gezond?
Terug naar het waarom. Waarom zijn walnoten gezond? Walnoten zitten vol met antioxidanten. In vergelijking met andere noten soorten, hebben walnoten zelfs de meeste antioxidanten van allemaal. Deze antioxidanten beschermen het lichaam.
In walnoten zitten veel vetten. Niet ongezonde vetten, maar juist gezonde vetten. De onverzadigde soort. Deze vetten kunnen bijvoorbeeld het cholesterolgehalte in het bloed verlagen. Naast de onverzadigde vetten zitten walnoten ook vol met omega 3 vetzuren.
Ook een leuk weetje is dat uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat walnoten kunnen helpen tegen stress.
Alsof het allemaal nog niet genoeg is kunnen walnoten ook de nachtrust bevorderen. Walnoten bevatten namelijk melatonine. Ook wel bekend als het “slaap” hormoon.
Walnoten bevatten ijzer, vitamine E en vitamine B1 en B6. De vitamine E gaat veroudering tegen. Ook zitten walnoten vol met vezels.
Om af te sluiten met dat je van walnoten echt niet dik hoeft te worden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat walnoten kunnen bijdragen aan een lager lichaamsgewicht, BMI en een slankere taille. Alles met mate. Dat is de sleutel.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
(Bronnen: Gezondsheidnet, Gezondnet, Wikipedia)
Frans Vandenbroucke zegt
Hallo.
Walnootolie mag niet verhit worden ,net zoals lijnzaadolie.
En toch worden ze soms toegevoegd aan brooddeeg toegevoegd. Dat kan toch ook niet gezond zijn , want ze worden ook verhit die oliën die ze bevatten?
Gr frans
Bakkenderwijs zegt
Dit is een hele goede vraag. Ik heb geprobeerd hier een zinnig antwoord op te vinden online, maar heb er tot op heden niks over kunnen vinden. Waarom noten wel verhitten maar de olie niet. Ik hoor graag als iemand hier het antwoord op weet.