Het is weer kersentijd. Je ziet ze volop in de winkels en de kersen bomen/struiken zitten er weer vol mee. Hou jij ook zo van kersen?
Dan weet jij waarschijnlijk ook wel dat er nogal wat verschil in kan zitten qua smaak. Sommige kersen in de supermarkt zijn gewoon smaakloos. En als je daar de vers geplukte kersen rechtstreeks uit de Betuwe naast legt. Tsja dat zijn pas kersen te noemen. Dan wil je eigenlijk niet anders meer.
En wist je dat kersen in China echt als een delicatesse gezien worden? Tijdens het kersenseizoen komen busladingen Chinezen om kersen te plukken/kopen. Om deze vervolgens naar China te verschepen. Er gaat een verhaal te ronde dat dit al afstamt van het jaar 600 voor Christus. Het was toen een lekkernij voor de rijken.
Vanaf de 15e a 16e eeuw werden de gezondheidsvoordelen en geneeskrachtige werkingen van de kers ook steeds meer gebruikt.
Waarom is de kers gezond?
- Beter slapen.
Je hebt er vast weleens van gehoord. Dat stofje genaamd melatonine. Dit is een antioxidant die door het lichaam word aangemaakt om te slapen als het ware. Kersen bevatten van nature veel melatonine. Door het eten van kersen word zodoende de nachtrust bevorderd.
- Kersen bevatten veel verschillende antioxidanten.
Deze antioxidanten kunnen bepaalde ziektes tegengaan.
- Vermindering van spierpijn en reguleren effect op de glucosespiegel.
Er zijn verschillende soorten kersen. Van zure kersen is bekend dat zij spierpijn verminderen en een reguleren effect op de glucosespiegel hebben.
- Positief effect op de bloeddruk.
Doordat kersen veel kalium bevatten, heeft het eten van kersen een positief effect op de bloeddruk
- Supervitamine.
Kersen zitten naast kalium en mineralen ook nog ens vol met vitamine A en C.
- Goed voor de ogen, botten, tanden, huid.
Net als wortels bevatten kersen betacaroteen. Dit is behalve goed voor de ogen ook nog eens goed voor je botten, tanden en huid!
Kersen zijn gezond. Dat is 1 ding dat zeker is. Ze zitten vol vitamine, mineralen en antioxidanten. Je slaapt er beter door, de spieren herstellen sneller. En niet geheel onbelangrijk, kersen zijn nog erg lekker ook.
Kersen bewaren
Kersen kan je tot 5 dagen buiten de koelkast bewaren en tot 2 weken in de koelkast. Je hoeft de kersen niet af te dekken.
Bakken met kersen
Bakken met kersen word vaak gedaan met een pot kersen op sap. Een van de bekendste recepten met kersen uit pot is denk ik wel het Monchou taart recept. Een taart die zonder oven te maken is en oh zo lekker.
Met verse kersen aan de gang. Zorg er dan voor dat je kersen van goede kwaliteit gebruikt. Kersen die smaak hebben. De smaak van verse kersen in gebak kan nog weleens wegvallen anders. Zelf ben ik aan de slag gegaan met een yoghurttaart met kersen.
Wat maak jij graag met kersen?
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie