Dat noten en specifiek gezegd amandelen gezond zijn is algemeen bekend. Maar waarom zijn amandelen gezond?
Kort samengevat: amandelen zijn rijk aan vitamines en mineralen. Verder zijn ze goed voor de spijsvertering, het hart en de hersenen. Amandelen staan dan ook hoog in het rijtje van superfoods. Een kanttekening aan dit artikel waarom amandelen gezond zijn is dat de bittere amandel hier niet in meegaat. Deze zijn zelfs “giftig”.
Ook in de bakwereld willen we gezonder bakken en wordt er steeds meer gekozen voor amandelen. Je kunt zelf de amandel ontdoen van zijn bruine velletje. Benieuwd hoe? Lees er alles over in de how to amandelen ontvellen? Naast de amandelen te ontdoen van zijn bruine vliesje kan je met de simpele truc van een keukenmachine heel gemakkelijk en snel je eigen amandelmeel maken.
Als we iets uitgebreider op het waarom de amandelen gezond zijn ingaan.
Amandelen zijn namelijk een bron van voedingsstoffen welke helpen bij de ontwikkeling en gezondheid van het menselijk brein. Ze worden daarom ook wel beschouwd als een essentieel voedingsmiddel voor opgroeiende kinderen. Ook bevatten ze enkelvoudige onverzadigde vetten, eiwitten en kalium welke stuk voor stuk bijdragen om het hart in een goede conditie te houden.
Voor een betere balans.
Amandelen spelen een rol bij het in balans houden van het cholesterolgehalte in het bloed en ze beschermen tegen pieken in de bloedsuikerspiegel, waar een diabetici baat bij kan hebben. Ook hebben ze een gunstig effect op de bloeddruk. Dit komt door de aanwezigheid van magnesium. Van magnesium is bekend dat het kan helpen de bloeddruk te verlagen.
Een greep van wat amandelen allemaal bevatten.
Amandelen bevatten onder andere vezels, eiwitten, vetten, vitamine E, mangaan, magnesium, koper, vitamine B2 en fosfor. Dit is maar een greep van wat amandelen bevatten.
Het vitamine E gehalte in de amandel is relatief hoog waardoor de amandel op de lijst staat met de beste bronnen voor vitamine E.
Antioxidanten.
Antioxidanten beschermen je lichaam tegen verschillende welvaartsziekten en werken ontstekingsremmend. Antioxidanten komen veelvuldig voor in de amandel. Deze komen voor het grootste gedeelte voor in het bruine velletje van de amandel.
Past in dieet.
Door amandelen te eten neemt het honger gevoel af. Dit kan er aan bijdragen dat je totale calorie-inname afneemt. Amandelen bevatten weinig koolhydraten, waardoor ze goed in een koolhydraatarm dieet passen.
Bewaaradvies.
Bewaar amandelen ten alle tijden luchtdicht verpakt. In een koelkast zijn ze dan tot een jaar houdbaar. Ingevroren zelfs tot 2 jaar.
Afsluiter.
Amandelen zijn naast gezond ook nog eens erg lekker. Al is dat natuurlijk een smaakkwestie. Ik vind ze iig heerlijk en ze zullen vast en zeker nog vaak in recepten voorbij komen. Bij koolhydraatarm bakken wordt veelal gebruik gemaakt van amandelen zoals in deze koolhydraatarme hartige muffins en ook in de zoete variant van de koolhydraatarme muffins komen de amandelen rijkelijk voor. Verder zijn ze ook heerlijk in koekjes zoals in deze vanillekipferl. Allemaal zeer zeker de moeite waard om is te proberen.
Geef een reactie