Kokos word ook in de bakwereld volop gebruik. Zo kun je met kokos bijvoorbeeld heerlijke kokos truffel toffees maken. Een echte aanrader.
Kokos zie je op verschillende manieren voorbij komen. Als verse kokosnoot, deze verse kokosnoot bevat kokosmelk en kokosvlees. En gedroogde kokos, het kokosvlees word dan gedroogd en vervolgens geraspt. Ook word hier kokosvet van gemaakt.
Maar waarom is kokos gezond?
Kokos valt net zoals veel groente en fruit onder etenswaren met medicinale eigenschappen.
Kokos kent dan ook verschillende gezondheidsvoordelen. Zo versterkt kokos het imuunsysteem, verhoogt het je vetverbranding en helpt het bij o.a. verkoudheid, koorts en keelpijn.
Kokos bevat namelijk vele antioxidanten die ontstekingsremmend werken.
Kokos zit boordevol vezels, vitamine en mineralen.
Het kokoswater, ook wel kokosmelk genoemd zit boordevol vitamine en mineralen als kalium, magnesium, fosfor, ijzer, vitamine B en C. Door deze vitamines en mineralen word kokoswater steeds vaker als drankje na het sporten gebruikt. Dit omdat het erg bevorderlijk is voor het herstel van de spieren.
Kokosolie bevat veel verzadigde vetten en verzadigde vetten worden als slecht beschouwd. Zo gaan er vele verhalen in de rondte over kokosolie. De ene zegt het is goed terwijl de ander zegt dat het slecht is.
Wat ik erover teruggevonden heb is dat de verzadigde vetten in kokos voor het grootste deel middellange vetzuurketen bevatten, welke er voor zorgen dat kokosolie heel goed afbreekbaar is voor de lever.
Ook is kokosolie beter en gezonder te verhitten dan olijfolie of zonnebloemolie. Er vormen zich bij de verhitting van kokosolie minder verbrande deeltjes dan bij de andere oliën.
De wetenschap staat niet stil en er zal nog lang onderzoek gedaan worden naar kokos. Waarschijnlijk zullen er altijd voor- en tegenstanders zijn. Feit blijft dat kokos veel gezondheidsvoordelen heeft.
Nog een paar gezondheidsvoordelen op een rij.
Kokos is goed voor de huid. Kokosvet helpt bijvoorbeeld erg goed tegen wallen.
Kokos is ook goed voor je haren en voor het brein.
Nog even terug naar kokos in de bakwereld.
Naast kokosrasp en kokosmelk zie je steeds vaker kokosmeel voorbij komen. Kokosmeel is glutenvrij en bevat maar weinig koolhydraten. Waardoor het in een koolhydraatarm dieet goed van pas komt.
Kokos is een smaakmaker, de een houd er van en de ander vind het helemaal niets. Kokos heeft vele goede eigenschappen en valt zeker onder gezond al zal er nog lang over gediscussieerd worden.
Om af te sluiten met een leuk weetje: De Polynesiërs die uit de Stille Oceaan komen noemen de kokosboom ook wel de levensboom. Van een kokospalm kunnen namelijk vele producten en medicijnen gemaakt worden.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Peter zegt
Mooi om dat te mogen weten.
Gezond eten zegt
Kokos is super gezond en lekker. Juist met de warmte is het erg goed om te drinken.
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor je reactie.