
Kaneel
Kaneel word wereldwijd in veel gerechten gebruikt. Ook in de bakwereld komt kaneel regelmatig voorbij. In recepten als bijvoorbeeld voor appeltaart of Zeeuwse bolussen word kaneel gebruikt als smaakmaker. Maar is kaneel nou eigenlijk gezond? En waarom is kaneel gezond?
Geschiedenis
Kaneel word al eeuwenlang gebruik in de Chinese geneeskunde en dankzij een gevonden kruidenboekje weten we dat kaneel al rond het jaar 2800 voor Christus werd gebruikt.
Het woord kaneel komt van het Latijnse woord canella, wat stokje betekend. Kaneel vind zijn oorsprong in Ceylon. Ceylon is tegenwoordig bekend onder de naam Sri Lanka.
Wie denkt dat kaneel aan struiken of bomen groeit komt bedrogen uit. Kaneel komt wel van een boom, de Cinnamomum verum. Deze boom word ook wel de kaneelboom genoemd. Kaneel hangt echter niet aan de takken van deze bomen, maar komt vanuit de bast van de boom. Het binnenste gedeelte van de bast word gedroogd en opgerold. Dit worden uiteindelijk de welbekende kaneelstokjes. Het overgebleven gedeelte van de bast word vermalen tot kaneelpoeder.
Er zijn 2 soorten kaneel, de Ceylon en de Cassia. De Cassia kaneel is degene die we in de meeste keukens terug zullen vinden. Deze is kwalitatief wat minder als de Ceylon kaneel. Verder is de Cassia kaneel sterker en scherper van smaak, maar is deze minder zoet.
Gezondheidsvoordelen
- Kaneel werkt ontstekingsremmend. Dit komt door de antibacteriële werking van kaneel. Deze ontstekingsremmende werking zorgt er ook voor dat het verouderingsproces word vertraagd. Op een bepaalde manier kun je dus zeggen dat kaneel je jong houd!
- Door de antibacteriële werking kan kaneel ook verlichting geven bij gevoelige darmen, keelontsteking en verkoudheid.
- Kaneel zorgt voor een warm gevoel. Het zorgt er voor dat je lichaam van binnenuit opwarmt. Daardoor is kaneel tijdens de koude wintermaanden ook een veel gebruikte specerij. Denk bijvoorbeeld aan stoofpeertjes of chocolademelk met een beetje kaneel erdoorheen.
- Kaneel heeft een bloedverdunnende eigenschap waardoor het werkt tegen hoofdpijn. Door deze eigenschap is kaneel ook goed voor je bloed.
Alsof dat nog niet allemaal genoeg is krijg je ook nog eens een frisse adem door te gorgelen met water en kaneel en is het goed voor je geheugen. Als laatste word kaneel ook nog eens veel gebruikt in diëten. Dit omdat kaneel je bloedsuikerspiegel reguliert en kaneel je een verzadigd gevoel geeft.
Een kleine waarschuwing
Dat kaneel gezond is staat buiten kijf, maar bij bijna alles geld: met mate. Kaneel bevat namelijk een stof genaamd Cumarine. Deze stof kan bij grote hoeveelheden problemen opleveren voor de gezondheid. De lever en de nieren kunnen eronder gaan leiden. Ook kan het de stolling van het bloed afremmen. Dit gebeurt over het algemeen pas bij een hoeveelheid meer als theelepel per dag! Mocht je echt veel kaneel per dag willen gebruiken kies dan voor de betere variant van kaneel. De Ceylon kaneel. Deze bevat namelijk een stuk minder van de stof Cumarine dan de veelgebruikte Cassia variant
Wetenschap
Nog altijd zijn er veel onderzoeken naar kaneel gaande. Zo is uit recentelijk onderzoek gebleken dat kaneel een pijnverzachtende werking zou hebben op artrose. De wetenschap betreffende kaneel zal dan ook nog lang niet stil staan. Er zullen met de tijd vast nog veel gezondheidsvoordelen bijkomen waarom kaneel gezond is. We zullen kaneel dan ook nog veelvuldig in de baksels gaan gebruiken. Want behalve dat kaneel gezond is, is deze ook nog eens een erg lekkere smaakmaker.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Heel erg interessant! Ik heb gevoelsmatig vaker een grote behoefte aan bepaalde kruiden en specerijen oa ook kaneel. Mijn lichaam vraagt er om, heel gek. Ik geef toe aan deze behoefte uiteraard met mate. Ik ben geen fruiteter op een of andere manier verdraagt mijn lichaam dit soms niet en heb ik bijna nooit trek in fruit. Ik moet mij met veel moeite er toe zetten om fruit te eten maar bepaalde fruitsoorten eet ik des te meer zonder enige moeite. Zo at ik al jaren geleden altijd zonder te weten bepaalde fruitsoorten die veel abntioxidabten bevatten zoals bosbessen, frambozen en andere rode en zwarte bessen en granaatappel.
Bedankt voor de reactie. Waarschijnlijk doen we veel dingen toch ook in ons onderbewuste.