Honing ontstaat door bijen. Zij zetten de nectar welke uit de bloemen gehaald word om in honing. De smaak van de honing wordt bepaald door het soort bloemen waar de bijen hun nectar uithalen. Er bestaan hierdoor heel veel verschillende smaken honing.
Mede doordat we gezonder willen leven word honing steeds vaker als zoetmaker gebruikt. Ook in de bakwereld zien we honing veelvuldig voorbij komen. Om er 1 recept uit te pakken welke met honing bereid word dan is dat wel het medovnik recept. Dit is een Russische honingtaart. Bij het bakken met honing moet je er wel rekening mee houden dat door honing hoger dan 40 a 45°C te verwarmen een hoop enzymen en goede eigenschappen verloren. De kwaliteit van honing zal hierdoor flink afnemen. Dit neemt natuurlijk niet weg dat de lekkere smaak van de honing wel behouden blijft.
Dat honing steeds vaker gebruikt word is mede te danken aan dat honing gezond is. En dat het lekker is speelt natuurlijk ook een grote rol. Maar waarom is honing gezond?
Een aantal punten waarom honing gezond is zijn:
- Honing zit vol met vitamine en mineralen
- Honing bevat vele antioxidanten
- Honing houd de darmflora in balans
En er zijn nog meer redenen waarom honing gezond is. Zo heeft honing een bacterie- en schimmel remmende werking. Hierdoor werkt honing verlichtend bij keelpijn, bij een maagzweer en bij een bacteriële darminfectie.
Deze remmende werking van honing werkt naast van binnenuit ook van buiten uit. Je zal er misschien niet 123 aan denken, maar als je honing op een wond smeert zal deze sneller genezen. Het schijnt zelfs dat honing 1 van de best werkende manieren is om wonden en eventuele infecties te bestrijden. Daarnaast helpt het ook tegen eczeem en roos. Je moet het dan wel een paar uurtjes laten intrekken.
En er zijn nog meer redenen waarom honing gezond is:
- Honing verbeterd het korte termijn geheugen
- Honing verhoogt het uithoudingsvermogen
- Honing helpt bij een sneller herstel van de spieren
Kortom honing is gezond. Echter kun je wel het beste kiezen voor de rauwe, onbehandelde, biologische honing om het meeste en het beste van de honing mee te krijgen.
Tot slot geef honing nooit aan kinderen jonger dan 1 jaar. Doordat de darmen dan nog niet volledig ontwikkeld zijn kunnen zij een bepaalde stof in de honing niet goed verwerken.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie