Havermout wint nog altijd aan popularieit en dat is niet zo gek. Havermout is gezond, lekker, makkelijk te verwerken en in verhouding niet duur. Steeds vaker zien we havermout dan ook terug als ontbijt, smoothies, koekjes of cupcakes.
Wat is havermout eigenlijk?
Havermout word gemaakt van haver. Haver is een eeuwenoude graansoort welke al 7000 jaar voor Christus werd geteeld. Het komt oorspronkelijk uit zuidoost Europa en zuidwest Azie. Haver is ontstaan uit de wilde haver. Wilde haver word echter als onkruid gezien.
Een leuk weetje is dat haver ooit het belangrijkste graan voor de bierbrouwerij was voordat deze verdrongen werd door gerst.
Terug naar havermout, havermout zijn ontkiemde en daarna gedroogde haverkorrels.
Van nature is haver glutenvrij, maar omdat haver veelal verwerkt word in fabrieken waar ook tarwe word verwerkt is veel havermout in de supermarkt toch niet geheel glutenvrij. Houd voor glutenvrij daarom altijd de verpakking goed in de gate.
Waarom is havermout gezond?
Havermout levert veel voedingsstoffen. Havermout is net als brood en muesli een ware bron van vitamine B, ijzer en kalium.
Ook bevat havermout veel vezels waaronder de vezels: beta-glucanen. Dit zijn oplosbare vezels die in de darmen veel vocht opnemen. Deze vezels zorgen voor:
- Dat met de opname van het vocht in de darmen ook wat cholestrol aan de vezel word gebonden. Door dit binden dalen de cholestrolwaarden in het bloed. Met name het ‘slechte’ LDL cholestrol gehalte neemt hierdoor af.
- Een betere spijsvertering. Je kunt de vezels in havermout zien als een natuurlijk smeermiddel voor de darmen. Hierdoor kunnen mensen die last hebben van PDS of spastische darmen baat hebben bij havermout.
- Langer een vol gevoel ervaren. Je kunt dus zeggen dat havermout zo de honger in toom houd.
Havermout bevat ook antioxidanten, met name polyfenolen. Deze antioxidanten komen ook voor in thee, uien en rode wijn. Antioxidanten werken ontstekingsremmend.
Naast al deze punten waarom havermout gezond is, is nog eens uit onderzoek gebleken dat havermout een positief effect heb op de bloeddruk, bevat havermout jodium wat goed is voor de werking van de schildklier en calcium wat goed is voor stevige botten.
Nu houd niet iedereen van havermout, maar voor degene die er wel van houden is dit havermout mugcake recept een echte aanrader. Binnen 5 minuten op tafel, zo uit de magnetron. En deze havermout koekjes misstaan niet in de koektrommel.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie