
Bloem
Wat is bloem, is bloem meel?
Je hebt bloem en je hebt meel. Ze zijn beide gemaakt van gemalen graansoorten. Het verschil tussen bloem en meel is dat bij bloem er na het malen de kiemen en zemelen uit gezeefd worden. In meel blijven deze kiemen en zemelen nog wel zitten. Bloem is daardoor zachter van textuur en bevat minder vezels. Over het algemeen wordt bloem daardoor meer voor koekjes en cake gebruikt en meel meer voor brood.
Er zijn veel verschillende soorten bloem. Van de bekende tarwe- en patentbloem tot de mais- en kokosbloem. Hieronder beschrijf ik de verschillende soorten bloem.
Tarwebloem: De naam zegt het al. Deze bloem is gemaakt van tarwe door volkorenmeel te zeven.
Patentbloem: Ook patentbloem wordt gemaakt van tarwe alleen wordt deze fijner gemalen en gezeefd dan bij tarwebloem.
Zeeuwse bloem: Zeeuwse bloem is wat minder makkelijk verkrijgbaar als tarwebloem en patentbloem en wordt veel in de bakkerijen gebruikt voor het maken van koekjes en gebak. Met Zeeuwse bloem blijven koekjes wat langer zacht. Zeeuwse bloem is fijngemalen bloem van tarwe die geteeld is in een zeeklimaat.
Rijstebloem: Deze bloem is gemaakt van fijngemalen rijst. Je vind rijstebloem vaak bij de toko of in de natuurwinkels. Rijstebloem kun je ook zelf maken.
Maisbloem: Een gelig gekleurde bloem gemaakt van mais. Maisbloem bevat over het algemeen weinig gluten.
Speltbloem: Speltbloem is gemaakt van spelt. Het bevat minder koolhydraten dan tarwebloem, maar daar tegenover wel weer meer mineralen en vezels. Spelt bevat van nature ook minder glutenvormende eiwitten waardoor degen minder snel elastisch worden en ook niet zo goed rijzen als bij andere bloemsoorten. Speltbrood is daardoor zwaarder en compacter als bijvoorbeeld een volkorenbrood.
Kokosbloem: Kokosbloem gaat ook wel onder de noemer van kokosmelk. Deze bloem wordt gemaakt van gedroogde en zeer fijn gemalen kokos. Kokosbloem bevat van nature geen gluten. Het heeft geen overheersende kokossmaak waardoor het naast zoete ook zeker niet misstaat in hartige gerechten.
Geef een reactie