Elke oven is verschillend. In al mijn recepten gebruik ik de elektrische oven indien niet anders aangegeven. Deze wordt standaard gebruikt met de onder- en bovenwarmte stand.
Je kan er van uit gaan dat in alle recepten die je tegenkomt indien niet anders wordt aangegeven de elektrische oven met de onder- en bovenwarmte stand wordt gebruikt. Het wordt alleen allemaal wat lastiger als er in een recept de temperatuur wordt aangegeven in Fahrenheit °F.
Wat is Fahrenheit en Celsius nou eigenlijk en wat is het grote verschil tussen de beide?
Om te beginnen met Fahrenheit. Fahrenheit is een temperatuurschaal bedacht in 1724 door de Gabriel Fahrenheit. De schaal is gebaseerd op drie punten.
– Het nulpunt verkreeg hij door een thermometer in een mengsel van ijs, water en “zout” te plaatsen
– Het tweede punt 32°F werd gevonden door de thermometer is zuiver water te plaatsen waarop ijsvorming plaatsvond (dit is het vriespunt van water)
– En het laatste punt 96°F werd gevonden door de lichaamstemperatuur van een gezond persoon te meten. Op die manier was het verschil tussen punt 2 (32°F) en 3 (96°F) 64 graden, wat hem toeliet de schaal op zijn instrumenten in te stellen en het 6 keer door 2 te delen.
Een beetje ingewikkeld allemaal, maar zo kwam hij uit op 212°F de temperatuur waarop water kookt.
Celsius klinkt wat makkelijker en werd later dan Fahrenheit bedacht door Zweedse astronoom Anders Celsius in 1742, 18 jaar nadat Fahrenheit bedacht was.
De Celsiusschaal werd gebaseerd op twee punten.
– Het punt waarop water bevriest en het punt waarop water kookt.
Het bereik hiertussen werd verdeeld in 100 gelijke delen.
Oorspronkelijk zag Anders Celsius het liefst dat water op 100°C bevroor en op 0°C kookte. Anderen zagen dat liever andersom en zo geschiede het uiteindelijk.
Celsius is over de gehele wereld de meest gebruikte temperatuurschaal. Fahrenheit wordt vooral nog gebruikt in de Verenigde Staten van Amerika en Belize.
Ook wordt Fahrenheit nog gebruikt door de oudere generaties van het Verenigd Koninkrijk, Australië, Zuid Afrika, Canada, Ierland, India en Jamaica. In deze landen werd vroeger namelijk de temperatuur in Fahrenheit aangeduid, maar langzaam maar zeker zijn ze op Celsius overgegaan.
Er zit dus een groot verschil tussen Celsius en Fahrenheit. Daarom hieronder een omrekentabel zodat je snel en gemakkelijk de juiste temperatuur in kan stellen.
Om te beginnen met het kookpunt van water:
212 graden Fahrenheit (°F) = 100 graden Celsius (°C)
250°F = 120°C
275°F = 140°C
300°F = 150°C
320°F = 160°C
325°F = 170°C
350°F = 180°C
375°F = 190°C
400°F = 200°C
410°F = 210°C
425°F = 220°C
480°F = 250°C
Geef een reactie