Je hebt tamme kastanjes gevonden, maar hoe bereid je deze precies?
Tamme kastanjes kun je herkennen doordat ze een platte kant hebben en een soort van klein wit pluimpje. Het omhulsel waar de kastanjes in zitten heeft scherpe prikkels. In dit omhulsel zitten soms wel 3 tamme kastanjes. De wilde kastanjes zien er wat anders uit, deze hebben geen platte kant en zitten alleen in een omhulsel. Wilde kastanjes zijn niet eetbaar.
Kastanjes vallen onder de noten. Een kastanje is de enige noot die veel vitamine C bevat en van allen noten bevatten kastanjes de minste calorieën.
Tamme kastanjes zijn rijp en plukbaar te vinden van oktober tot en met december.
Er zijn verschillende manieren om tamme kastanjes te bereiden. De bereidingswijze in de oven zal ik hieronder aan de hand van foto’s beschrijven. Onder deze oven bereidingswijze kun je lezen welke mogelijkheden er nog meer zijn om kastanjes te bereiden.
Wat heb je nodig om kastanjes te poffen
- Tamme kastanjes
- Een scherp mesje
- Oven
- Een dosis geduld
Zoals je kunt zien heb je niet veel nodig om kastanjes te poffen.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Dan begin je met de kastanjes te wassen. Wanneer je kastanjes onderdompelt in een bak met water en ze op de bodem blijven liggen zijn ze goed. Degene die naar boven komen drijven zijn niet meer goed.
Daarna snijd je een kruis in iedere kastanje met een scherp mesje. Dit zorgt ervoor dat de kastanje niet ontploft in de oven.
Verdeel de kastanjes over de bakplaat (eventueel met een bakpapiertje)
Pof de kastanjes 20 a 30 minuten in de oven tot het ingesneden kruis als het ware open gebarsten is.
En dan kan het pellen beginnen. Het pellen is eigenlijk de rotste baan. Dit kost een hoop tijd. Je kunt de kastanjes het makkelijkste pellen als deze nog warm/heet zijn. Het vliesje om de kastanje is het lastigste eraf te halen. Deze kun je laten zitten, maar is wat bitter van smaak. Het kan helpen een vochtige doek over de hete kastanjes te leggen, nadat je ze uit de oven heb gehaald.
De gepofte kastanjes kun je nu zo uit de schil opeten. Vaak word dit gedaan met een beetje roomboter en zeezout. Ook kun je ze van hieruit verder verwerken in diverse recepten.
Kastanjes bewaren.
Bewaar je je tamme kastanjes in de koelkast, dan kan je ze 2 a 3 weken bewaren. Dek de kastanjes niet af, maar zet ze vrij ademend in een bakje. Buiten de koelkast zijn ze een weekje houdbaar.
Als de tamme kastanjes gepeld zijn kun je deze niet zo lang meer bewaren. De kastanjes moeten dan wel afgedekt worden en zijn dan enkele dagen in de koelkast houdbaar.
Andere bereidingswijze.
Andere manieren om kastanjes te bereiden zijn om de kastanjes te grillen in een grillpan of een speciale kastanje pan. Dit kan dan ook boven het vuur gebeuren. Ook hier moeten de kastanjes ingesneden worden om te voorkomen dat deze springen. Je ziet op de kerstmarkten in Duitsland altijd een kastanje kraampje staan waar ze de kastanjes grillen.
Zie hier how to kastanjes poffen op de barbecue? Deze manier geeft een extra smaakdimensie aan de tamme kastanjes,
En dan kun je eventueel ook er nog voor kiezen om de kastanjes 10 tot 15 minuten te koken. Snij de kastanjes ook hier eerst in met een kruis. De kooktijd is een beetje afhankelijk van de grote. In je achterhoofd kan je dan het beste houden dat wanneer de kastanje nog niet goed te pellen is deze nog iets langer gekookt moet worden.
En je kunt er als laatste zelfs nog voor kiezen om de kastanjes rauw te eten.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie