De herfst is de tijd van de kastanjes. Van oktober tot en met december vallen de rijpe kastanjes van de bomen. En daar kan je heerlijke gerechten mee maken. Met kastanjes kan je bakken en koken. Van brood tot pasta, van taart tot puree. Het is allemaal mogelijk met tamme kastanjes. Eerder poften ik kastanjes in de oven. Dit kan je terugvinden in de how to kastanjes poffen. Daar word het kastanjes poffen in de oven uitgeschreven. Hieronder word het kastanjes poffen bbq uitgebreid en stap voor stap beschreven.
Tamme kastanjes zijn gezond. Ze bevatten veel vitamine C. Meer dan andere noten. Ze hebben een laag vetgehalte. En bevatten Kalium en B-vitamines. Ook bevatte tamme kastanjes Calcium en Fosfor. Doordat deze twee gezamenlijk voorkomen kan het Calcium beter door de botten opgeslagen worden. Dit is nog maar een klein gedeelte waarom tamme kastanjes gezond zijn. Al die gezondheidsvoordelen maakt kastanjes poffen nog aantrekkelijker.
Kastanjes pellen is wel even een klusje. Dit gaat makkelijker wanneer de kastanjes gepoft en nog warm zijn. Een tip om het verwijderen van de schilletjes makkelijker te maken is om na het poffen kort een vochtige doek over de kastanjes te leggen. Hierdoor komt het velletje makkelijker los. Onder de harde schil bevind zich een dun velletje. Dit velletje is eetbaar maar kan wat bitter zijn.
Om kastanjes te poffen op de bbq heb je tamme kastanjes nodig. Deze kun je herkennen aan een platte kant en een wat harig staartje. Tamme kastanjes zitten met meerdere kastanjes in de schil. Wilde kastanjes zijn gladder, hebben over het algemeen geen platte kant en zitten alleen in de schil. Ook de schillen zijn verschillend van elkaar.
Voor kastanjes poffen bbq heb je natuurlijk een barbecue nodig. De barbecue geeft een heerlijke smaak aan de gepofte kastanjes. Deze smaak kan je met de oven niet creëren. Ik vind kastanjes poffen bbq lekkerder als kastanjes poffen oven. Het ligt er misschien ook aan wat je er verder mee doet. En hoe je de kastanjes eventueel verwerkt. Van de bbq kan je ze zo opeten. Veel worden kastanjes ook gegeten met roomboter en eventueel wat zeezout.
Het is ook mogelijk om kastanjes op open vuur te poffen. Dit komt een beetje overheen met de bbq poffen. Je hebt hiervoor wel een pan boven het vuur nodig. Je ziet dit veelal op kerstmarkten gebeuren. In van die grote pannen vol met tamme kastanjes. Ze houden daar vaak de kastanjes goed in beweging. Op het vuur kan het hard gaan. En het zou zonde zijn als die lekkere kastanjes verbranden.
How to kastanjes poffen bbq
Je hebt nodig:
- Tamme kastanjes
- Bbq
Steek de Bbq aan. Mijn barbecue was zo’n 200° graden.
Was de kastanjes even goed af.
Om te checken of de kastanjes goed zijn leg je ze in een bak met water. De kastanjes die naar boven komen drijven kan je wegdoen. Deze zijn niet goed meer.
Kerf in elke kastanje een kruisje met een mesje. Dit is belangrijk om te voorkomen dat de kastanjes ontploffen. En het helpt ook om de kastanjes uiteindelijk makkelijker te pellen.
Leg de kastanjes op het rooster van de barbecue. Je kunt ze ook in een passend pannetje doen. Sluit eventueel de deksel van de barbecue.
Hou de kastanjes goed in de gaten. Ze zullen vrij snel poffen. Laat ze nadat ze gepoft zijn nog 10 tot 15 minuten garen op de barbecue.
Wanneer de gepofte kastanjes dreigen te verbranden kun je ze op een iets koeler plekje op de bbq leggen. Ook hier hou je de kastanjes nog goed in de gaten. Als ze te ver doorgaren worden ze hard. Je kunt er tussentijds eentje proberen om te zien of deze goed is,
Haal ze van de bbq af en pel ze wanneer ze nog warm zijn.
Wanneer de tamme kastanjes gepeld zijn kan je ze zo warm opeten of verwerken in andere gerechten. Zoals bijvoorbeeld dit kastanje muffins recept.
Mocht je nog vragen hebben of tips, laat een reactie onder het bericht achter.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie