Een gietijzeren pan kan een leven lang meegaan. Mits deze goed behandeld en onderhouden word. Een nieuwe gietijzeren pan moet je eerst inbranden. Dit houd in dat je een laag vet op de gietijzeren pan aanbrengt en deze hiermee in de oven een uur laat bakken. In onderstaande blog leg ik de voor- en nadelen van een gietijzeren pan uit en beschrijf ik stap voor stap hoe een gietijzeren pan inbranden in zijn werk gaat. Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over het inbranden van een gietijzeren pan, laat je vraag dan achter in de vorm van een reactie, onder deze blog.
Gietijzer heeft zijn voor- en nadelen
Voordelen van een gietijzeren pan:
- Gietijzer is een puur product. Een gietijzeren pan bevat dan ook geen chemische lagen.
- Gietijzer heeft even nodig om warm te worden, maar als de pan eenmaal warm is blijft deze lang op temperatuur. Dit maakt een gietijzeren pan ideaal om gerechten in te braden/stoven.
- Een gietijzeren pan word, mits goed onderhouden, steeds beter. Gietijzer is poreus, hierdoor hecht de olie zich als het ware in de pan en gaat de gietijzeren pan steeds beter bakken.
- Gietijzer heeft een warmtegeleiding als geen ander.
Nadelen van een gietijzeren pan:
- Het gewicht, een gietijzeren pan is erg zwaar.
- De pan is broos. Hierdoor kan de pan kapot vallen.
- Een gietijzeren pan is niet geschikt voor zure ingrediënten dit tast de natuurlijke anti aanbak laag aan.
- Een gietijzeren pan vergt onderhoud.
- De gietijzeren pan blijft lang heet, waardoor je deze pan niet onbeheerd achter kunt laten.
Gietijzeren pannen met een emaille laag
Er zijn gietijzeren pannen met emaille lagen verkrijgbaar. Deze pannen hoef je niet eerst in te branden. Het voordeel van een emaille laag is dat de gietijzeren pan bescherm word tegen roesten en zuren. Het nadeel is dat er door de emaille laag geen natuurlijke anti aanbak laag kan ontstaan.
Gietijzeren pan inbranden
Wanneer je een gietijzeren pan voor het eerst gaat gebruiken en wilt inbranden zal je de pan eerst grondig moeten schoonmaken. Dit is de enige keer dat je hiervoor zeep mag gebruiken. Gietijzer is poreus en de smaak van zeep kan dan in je pan trekken.
Stap 1 gietijzeren pan inbranden – Maak de gietijzeren pan goed schoon met water en zeep.
Een gietijzeren pan kan vanuit de fabriek een bepaald laagje mee hebben gekregen. Het is zaak dat je dit laagje er goed afhaalt.
Stap 2 gietijzeren pan inbranden – Maak de gietijzeren pan goed droog.
Gietijzer houd niet van vocht. Het kan dan gaan roesten. Zorg ervoor dat een gietijzeren pan nooit vochtig staat.
Stap 3 gietijzeren pan inbranden – Smeer de pan van onder tot boven volledig in met arachideolie of Crisco.
Deze vetten kunnen goed tegen hoge temperaturen. Gebruik hiervoor geen olijfolie.
Stap 4 gietijzeren pan inbranden – Zet de oven aan op 180°C – 200°C.
Stap 5 gietijzeren pan inbranden – Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie en leg de gietijzeren pan er onderste boven op.
Onderste boven zorgt ervoor dat het overtollige vet word opgevangen door het aluminiumfolie.
Stap 6 gietijzeren pan inbranden – Laat de pan een uur in de oven “bakken”. Draai vervolgens de oven uit en laat de pan (in de oven) volledig afkoelen.
Het gietijzeren pan inbranden is nu klaar. Er zijn websites die aanraden om 3x deze stappen te volgen om de gietijzeren pan volledig voor te bereiden op het gebruik.
Na het gietijzeren pan inbranden.
Na dat de gietijzeren pan is ingebrand in de oven is deze klaar voor gebruik.
Wanneer je na het koken/bakken een gietijzeren pan wilt schoonmaken. Doe dit dan met een beetje water en een zacht sponsje.
Vet een gietijzeren pan na iedere schoonmaakbeurt lichtjes in.
Ook kan je een gietijzeren pan na gebruik verwarmen tot boven de 115°C. De bacteriën worden op deze manier gedood en de pan is steriel. Door de hoge temperaturen zullen etensresten los laten en hoef je er alleen maar een doekje overheen te halen.
Is je gietijzeren pan toe aan een reboot?
Je hoeft een gietijzeren pan niet weg te doen als deze er niet meer goed uitziet. Je kunt de pan weer als nieuw maken. Maak de gietijzeren pan met een staalsponsje grondig schoon tot het pure gietijzer weer tevoorschijn komt. Spoel de gietijzeren pan vervolgens goed af en droog deze. Nu kun je opnieuw beginnen met de gietijzeren pan inbranden. Nadat je de stappen heb doorlopen zal de gietijzeren pan weer als nieuw zijn.
Een laatste tip: Een gietijzeren pan inbranden kan voor wat geur in huis zorgen. Behalve inbranden in de oven is het ook mogelijk om een gietijzeren pan buiten in een barbecue in te branden. Zo hou je de geur buiten de deur.
Op zoek naar een lekker recept om te maken in een gietijzeren pan? Kijk dan is bij dit aardbeien skillet cake recept.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
M. Hamacher zegt
Ik heb mijn nieuwe gietijzeren pan van Le Creuset voor het eerste gebruik vergeten grondig te reinigen met heet water en zeep .
Toen ik er na het inbranden in bakte, wat goed lukte, leek het net of er zand in mijn eten zat.
Kan dit aan t fabriekslaagje liggen, wat er niet afgewassen is?
Wat nu te doen!
Bakkenderwijs zegt
Dat lijkt me niet te mogen. Echter heb ik geen ervaring met Le Creuset en durf niet te zeggen waar dit aan kan liggen. Ik heb even op de website van Le Creuset gekeken en daar staat een handleiding voor gebruik en onderhoud. En misschien is het een idee contact op te nemen met Le Creuset (Er staat een telefoonnummer op de site van Le Creuset) Dat zij je verder kunnen helpen en eventueel gerust kunnen stellen. Hopelijk vind je snel een oplossing en heb je nog lang plezier van de pan.