Cake is misschien wel het meest gemaakte gebak van de thuisbakker. Er zijn tal van variaties te maken zoals cake met vruchten, chocoladecake, marmercake en nog zo veel meer. Ook hebben veel landen een soort van “eigen” cake. Neem bijvoorbeeld de Amerikaanse 1234 cake. Over het algemeen is een cake gemakkelijk en snel te maken. Maar er kan toch een hoop mis gaan. Hieronder vind je een aantal punten die mis kunnen zijn, met de mogelijke oorzaak erbij.
De cake zakt in tijdens het bakken.
Dit kan komen doordat de oven te heet staat en hierdoor het beslag te snel rijst. Ook kan het zijn dat je de ovendeur te vroeg heb geopend. De cake houd niet van snelle temperatuurswisselingen en door de koude lucht zal de cake inzakken.
De cake zakt in nadat deze uit de oven is gehaald.
Over het algemeen zal dit betekenden dat de cake nog niet helemaal gaar is.
Het beslag is over de rand van de vorm gekomen.
De cake is op een te hoge temperatuur gebakken waardoor deze te snel rijst. Of het kan zijn dat er teveel beslag voor de maat vorm is gebruikt.
Er zitten witte stippen op de bovenkant.
Suiker ligt hieraan ten grondslag. De suiker is dan niet goed opgelost. Waarschijnlijk is er te weinig gemixt.
De cake is erg gekrompen.
Het gebak is overgaar geworden.
Bobbels en scheuren in het midden van de cake.
In dit geval heeft de oven waarschijnlijk te hoog qua temperatuur gestaan.
De cake is erg kruimelig als deze word aangesneden.
Dit komt voor als de ingrediënten te lang gemixt zijn. Ook kan het zijn dat er tijdens de toevoeging van de eieren een schifting is ontstaan.
De cake blijft aan de vorm kleven.
De vorm is niet goed ingevet geweest of er zit teveel zoetigheid in het recept.
Een dikke donkere korst maar een ongare cake.
Hierbij is de cake waarschijnlijk te heet en misschien ook wel te lang gebakken.
Het lijkt wel of de cake nog wat nattig is in het midden.
De cake is niet gaar, Ook kan het zijn dat de oven te koud heeft gestaan.
De vruchten zakken allemaal naar de bodem.
Het kan zijn dat de vruchten niet goed droog waren. Als de vruchten te zwaar zijn kan het beslag de vruchten niet goed dragen. Ook kan het zijn dat het beslag te veel gemixt is waardoor het te zacht is geworden. En nog een andere reden, bij de bereiding van een vruchtencake kan het ook komen door het gebruik van zelfrijzend bakmeel.
Tips & tricks bij het bakken van de perfecte cake:
- Geef de cake de tijd om te bakken en open de ovendeur niet te vroeg. Open de ovendeur zeker niet in het eerste half uur van de baktijd.
- Zorg ervoor dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je deze gebruikt.
- Ken je oven, iedere oven is anders. Zorg ervoor dat de oven op de juiste temperatuur staat en niet te hoog.
- Gebruik een saté prikker om te kijken of de cake gaar is voordat je hem uit de oven haalt.
- Een goed basisrecept voor cake vind je hier.
Uiteindelijk draait de perfecte cake niet alleen maar om looks. Het gaat tenslotte om de smaak. De een houd van een knapperig korstje, de ander van een zacht korstje. Hoe maak jij je cake perfect? Heb je nog speciale tips & tricks?
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie